21 януари 2019 г.

Баклава с грис и локум



Поредната баклава в блога, но този път с грис. 
Когато реша да правя нещо, трябва да го направя час по скоро. Така стана и с тази баклава, и тъй като нямах счупени орехи,  направих я без тях. За което после съжалявах, но вие непременно добавете и орехи. Баклавата е сочна и сладка, а с орехите става още по-хубава, както всяка баклава!!!




Продукти:


  • 1 пакет кори за баница /400г/
4 яйца

1 ч. ч. захар

1/2 ч. ч. грис

1/2 ч. ч. брашно

1/2 пак. бакпулвер

1 ч. ч. орехи

2  кутии локум
около 200 г. масло

За сиропа:

2 ч. ч. захар
4 ч. ч. вода

сока от един лимон

СТЪПКИ:

1. В подходяща купа разбиваме добре яйцата със захарта. Към тях добавяме гриса и пресятото брашно с бакпулвера. 
2. В намаслена тавичка /кръгла или правоъгълна/ започваме да редим баклавата като нареждаме една трета от корите, всяка намазана с разтопено масло. Изсипваме половината от кексовата смес, 1/2 от счуканите орехи и половината от локума нарязан на малки парчета. Върху сместа подреждаме втората една трета от корите /намазани с масло/ и отново покриваме с останалата част от кексовата смес, орехите и пак локум. Покриваме с останалите кори, всяка намазана с масло. Най-горната също намазваме с разтопено масло.
5. Печем в предварително загрята фурна. Като се изпече баклавата, я оставяме да изстине и приготвяме захарния сироп. След като изстине баклавата напълно я нарязваме на парчета и поливаме с горещия сироп. Или обратно, можете да си направите сиропа преди да изпечете баклавата и да полеете горещата баклава със студен сироп. 

6. Покриваме тавата и оставяме баклавата да си поеме сиропа поне 2-3 часа.









4 коментара:

  1. Чудесна баклава Вили.Много отдавна не съм правила, от години.А с грис също не съм правила баклава, интересна идея.Не се съмнявам,че е вкусна особено за почитателите на сладкото.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  2. Здравей Ели, имах проблем с коментарите, най-сетне го отстраних и мога да пиша!! Баклавата е вкусна като всяка друга, но и много калорична, и разбирам защо не си я правила скоро, ноооо може би е време.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Аз също се чудех за коментарите, Вили! Радвам се, че си решила проблема.
    Баклавата е чудесна, и като баклава - с орехите, и може би като сладкиш - без тях.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сладичко ли е, вкусничко е :) А аз се радвам, че все още някой се сеща за мен Веси!

      Изтриване