Симпатични закуски с плънка по ваш избор. Нещо като калцоне!
Със сигурност няма да се задоволите с една :)
Продукти:
за тестото -
1 1/2 ч.ч. топла вода
1 пакет суха мая
2 с.л. зехтин (или олио)
1 с.л. сол
4 ч.ч. брашно
плънката е по избор -
в моя случай е с кайма запържена с лук /до готовност на каймата/ + лютеница + царевица + кашкавал
СТЪПКИ:
1. В дълбока купа слагаме топлата вода, и разтваряме сухата мая в нея. Разбъркваме добре и оставяме за няколко минути да се усвои добре.
2. Добавяме олиото и солта, и разбъркваме отново.
3. Прибавяме постепенно предварително пресятото брашно и замесваме еластично тесто, ако е необходимо добавяме още малко брашно.
4. Прехвърляме тестото в намаслена купа и покриваме с прозрачно фолио. Оставяме да втаса, докато се увеличи двойно обема.
5. Разделяме тестото на равни топки колкото мандарина, разточваме върху набрашнена повърхност с дебелина около 0.5 см. В едната половина на разточеното тесто слагаме първо лютеница, а отгоре по-малко от всички останали продукти. Внимателно затваряме с другата половина и притискаме добре всички краища, като оформяме питките като пликове. Така процедираме и с останалото тесто.
6. Прехвърляме готовите питки в намазнена тавичка или покрита с хартия за печене и оставяме да си починат около 10-15 минути. Печем в предварително затоплена фурна на около 180 градуса до готовност.
Да ви е сладко !!
Много апетитни питки, Вили!
ОтговорИзтриванеХубав ден!
Благодаря Светле, усмихнато лятоо!!
ИзтриванеЧудесни закуски и са подходящи навън, за път и т.н. Поздрави, Вили!
ОтговорИзтриванеО, да, по което и да е време, никога не ги отказват у дома :))
ИзтриванеПоздрави Кате!!