8 юни 2020 г.

Затворени питки с пълнеж

Симпатични закуски с плънка по ваш избор. Нещо като калцоне!
Със сигурност няма да се задоволите с една :)




 
Продукти:

за тестото -

1 1/2 ч.ч. топла вода
1 пакет суха мая
2 с.л. зехтин (или олио)
1 с.л. сол
4 ч.ч. брашно

плънката е по избор -
в моя случай е с кайма запържена с лук /до готовност на каймата/ + лютеница + царевица +  кашкавал 


СТЪПКИ:

1. В дълбока купа слагаме топлата вода, и разтваряме сухата мая в нея. Разбъркваме добре и оставяме за няколко минути да се усвои добре.
2. Добавяме олиото и солта, и разбъркваме отново.
3. Прибавяме постепенно предварително пресятото брашно и замесваме еластично тесто, ако е необходимо добавяме още малко брашно.
4. Прехвърляме тестото в намаслена купа и покриваме с прозрачно фолио. Оставяме да втаса, докато се увеличи двойно обема.
5. Разделяме тестото на  равни топки колкото мандарина, разточваме върху набрашнена повърхност с дебелина около 0.5 см. В едната половина на разточеното тесто слагаме първо лютеница, а отгоре по-малко от всички останали продукти. Внимателно затваряме с другата половина и притискаме добре всички краища, като оформяме питките като пликове. Така процедираме и с останалото тесто.
6. Прехвърляме готовите питки в намазнена тавичка или покрита с хартия за печене и оставяме да си починат около 10-15 минути. Печем в предварително затоплена фурна на около 180 градуса до готовност.


                                                                               Да ви е сладко !!

4 коментара: