Поклон пред хляба
Прекланям се пред хляба на софрата,
събрал във себе си молитва и магия,
свещен и древен както светлината,
по-силен и от разрушителна стихия.
Божествен и във мъка и във радост,
във делник и във празник ни е дар,
символ на обич, вяра и на благост,
пред насъщния коленичи даже цар.
По-ценен той е от торби с жълтици
от раждането на човека, та до края.
Пшеничните зърна са същи огърлици
целувани от прадедите ни с омая…
Прекланям се пред хляба до земята,
че късче топъл хляб е равно на живот.
Щом сред житата усмихва се душата
за хляба нека се говори със любов.
Ивелина Радионова
Хрупкава коричка, меко отвътре, и как ухае!!
Никой не е по-голям от хляба, и няма нищо по-хубаво да умееш да си замесиш домашно хлебче.
В моето днес има спанак и овесени трици, ей така ми хрумна че ще ми е вкусно :)
Продукти:
за тестото:
2 ч.ч. брашно /+ 1/2 ч.ч. за доомесване/
1 ч.ч. топла вода
1 пак. суха мая /или 1/2 кубче прясна мая/
2 с.л. олио или зехтин
щипка сол, щипка захар
300 г. спанак /може и повече - замразен или пресен/
150 г. овесени трици
СТЪПКИ:
2. Оставяме тестото го да почине за 20-30 минутки /да втаса/, премесваме отново и разделяме на две.
3. Към едната половина добавяме спанака и го омесваме хубаво с тестото. Ако използвате пресен спанак, предварително го бланширайте за около 5-6 минути.
4. Към другата половина от тестото добавяме овесените трици и също омесваме добре.
5. Върху набрашнена дъска или хартия за печене разточваме двете теста с дебелина около 1 см. Върху разточеното тесто с триците слагаме това със спанака, като между тестата мажем с масло или олио. Навиваме внимателно на руло
и прехвърляме в продълговата форма покрита с хартия за печене.
6. Набрашняваме отгоре и правим няколко леки напречни разреза.
Оставяме отново тестото да втаса.
7. Печем в предварително затоплена фурна на 180 градуса до готовност /до хубав златист загар или суха клечка/.
Какво остава освен да завиете готовото хлебче с кърпа, да си обиколи нивата за няколко минутки и да се насладите на вкусен домашен хляб!!
Няма коментари:
Публикуване на коментар