От известно време, може би вече две години, боб не се вари у дома. Все не намирам хубав боб, който хем да е вкусен, хем да се вари бързо. Тези готовите бурканчета и консерви с различни бобове спасяват положението, когато ни се прияде бобче 😍, а ние честичко си правим.
Та днес ще ви представя едно предложение за бърза боб чорба, като разбира се може да си направите по същия начин и яхния, или да си го запечете на фурна.
Продукти:
боб /бял и червен/ - 400 г. общо от любимата ви марка боб в консерва или буркан
2-3 броя праз лук
7-8 сини сливи
1-2 моркова
олио
домати консерва или доматен сок или буркан домашен гювеч /домати, пипер, патладжан/
подправки - сол, червен пипер, джоджен
пресен магданоз
СТЪПКИ:
1. Почистваме и нарязваме праза и морковите на колелца или на по-дребно. Задушаваме /запържваме/ ги с олио за около пет минути, за да поомекнат.
2. Добавяме доматите, или в моя случай зеленчуков домашен гювеч, и отново задушаваме за кратко.
3. Добавяме боба от буркан или консерва и доливаме с вода, колкото искаме да е рядка боб чобрата. Когато заври, овкусяваме с червен пипер, джоджен и сол на дкус.
4. Оставяме да поври още малко до поомекване на зеленчуците, и 2-3 минутки преди да го изключим добавяме и сините сливи.
5. Боб чорбата поднасяме топла, поръсена с пресен магданоз.
Значи, и боб с праз не съм готвила, хеле със сини сливи, добри идеи ми даваш ти.
ОтговорИзтриване