28 ноември 2021 г.

Постен боб с праз и сини сливи

 От известно време, може би вече две години, боб не се вари у дома. Все не намирам хубав боб, който хем да е вкусен, хем да се вари бързо. Тези готовите бурканчета и консерви с различни бобове спасяват положението, когато ни се прияде бобче 😍, а ние честичко си правим.

Та днес ще ви представя едно предложение за бърза боб чорба, като разбира се може да си направите по същия начин и яхния, или да си го запечете на фурна. 


Продукти:

боб /бял и червен/ - 400 г. общо от любимата ви марка боб в консерва или буркан

2-3 броя праз лук 

7-8 сини сливи

1-2 моркова

олио

домати консерва или доматен сок или буркан домашен гювеч /домати, пипер, патладжан/

подправки - сол, червен пипер, джоджен

пресен магданоз


СТЪПКИ:

1. Почистваме и нарязваме праза и морковите на колелца или на по-дребно. Задушаваме /запържваме/ ги с олио за около пет минути, за да поомекнат. 

2. Добавяме доматите, или в моя случай зеленчуков домашен гювеч, и отново задушаваме за кратко. 

3. Добавяме боба от буркан или консерва и доливаме с вода, колкото искаме да е рядка боб чобрата. Когато заври, овкусяваме с червен пипер, джоджен и сол на дкус.

4. Оставяме да поври още малко до поомекване на зеленчуците, и 2-3 минутки преди да го изключим добавяме и сините сливи.

5. Боб чорбата поднасяме топла, поръсена с пресен магданоз.


Бързо, лесно и вкусно!






1 коментар:

  1. Значи, и боб с праз не съм готвила, хеле със сини сливи, добри идеи ми даваш ти.

    ОтговорИзтриване