7 декември 2021 г.

Лозови сарми с праз и кайма

 Подобно на чийзкейка 😁, лозовите сарми ги правя в различни варианти - постни /по няколко начина дори/,  месни, панирани... Като малки бомбички, които ги хапваме с удоволствие!

И тъй като вече е зима, праз лук има във всяко домакинство, сега е момента да си отворите един - два буркана с лозови сарми и да си наготвите вкусотийка.



Продукти:

1 ч.ч. ориз
300-350 г. кайма 
1-2 броя праз лук /колкото повече, толкова повече ще е вкусно 😀/
1-2 морков
сол, черен и червен пипер, чубрица 
олио

Тази плънка е достатъчна за около 30 -40 бр. средно големи лозови листа.

Стъпки:

1. Измиваме добре ориза, и заедно с дребно нарязания праз лук и моркови запържваме с 3-4 с.л. олио.
2. Добавяме подправките на вкус и готвим до омекване и набъбване на ориза, като си доливаме водичка, която постепенно се поема от ориза.  
3. С готовата смес загъваме една по една лозови сарми, като във всяко листо слагаме по 1 с.л.
4. Нареждаме една до друга сармичките в намазнена тавичка. Доливаме вода на нивото на сармите, покриваме отгоре с лозови листа и печем в предварително зарята фурна на 180 градуса до готовност  /до поемане на водата от сармите/.


С повечко праз лук е по-вкусно! Така, че смело слагайте и хапнете сладко!
 


1 коментар:

  1. Бих опитала, Вили! На зелевите слагам праз, но на лозови досега не съм.

    ОтговорИзтриване