5 май 2014 г.

Мини кифлички със сирене и кашкавал

Малки симпатични кифлички, вкусни и мекички.
Какво му трябва още  на човек :), освен едно айранче, сокче, или кой каквото му се пийва.


                                             

Продукти:

200 мл. прясно мляко
200 г. краве сирене
3 с.л. олио
7 г. суха мая (или 1/2 кубче жива мая)
500 г брашно
3 броя яйца (единия жълтък  за намазване)
щипка сол
1 ч.л. захар

около 150 г. кашкавал
сусам за поръска (или други семена) 


СТЪПКИ:

1. В затопленото прясно мляко си разтваряме маята, заедно с 1 ч.л. захар и 1 ч.л. брашно и се оставя да втаса. Ако маята е суха, я добавяме към пресятото брашно.
2. В дълбока и широка купа (или подходяща тавичка) пресяваме брашното и правим кладенче. В него чукваме две яйца и един белтък, добавяме щипка сол, прясното мляко с втасалата мая, олиото и натрошеното сирене.
3. Объркваме добре сместа и към нея постепенно започваме да добавяме от брашното и си замесваме еластично меко тесто. Оставяме около 15-20 минути тестото да си почине.
4. След което го разделяме на 6 топки, и всяка разточваме на тънък кръг. Всеки кръг с остър нож или нож за пица, нарязваме на 16 триъгълника.
5. В широката част на всеки триъгълник  поставяме по ивичка кашкавал, и всеки триъгълник завиваме на кифличка.
6. Готовите кифлички нареждаме  в тава, покрита с хартия за печене. Оставяме за 15-20 минути да втасат, намазваме с разбит жълтък (заедно с капки прясно мляко и олио) и поръсваме със сусам (или други семена).
7. Печем в предварително загрята на 170 градуса фурна до порозовяване. 



Да ви е сладко! 


И пролетнооо :)



Няма коментари:

Публикуване на коментар