Понякога и при мен се получават нещата :)
Една малка измислица, която пък се оказа хем вкусна, хем ефектна!
Изисква малко усилия и малко повечко време за приготвянето на тези шаренки триъгълници.
И дълго време се чудех как да го нарека, и все още името ми се струва неподходящо.
Кръстих го млечно-бисквитен кейк, но след сладкото предложение на Вили Илиева (кръстницата на този сладкиш), го преименувах на кейк с Petit за апетит :)
Кръстих го млечно-бисквитен кейк, но след сладкото предложение на Вили Илиева (кръстницата на този сладкиш), го преименувах на кейк с Petit за апетит :)
Хубавото е, че го опазих за снимките, и после дадох зелена светлина за нападение :)
Приготвих го, в правоъгълна тавичка за еднократна употреба, но можете и да използвате тортена форма с падащо дъно.
Продукти:
1 пакет бисквити Petit
за крема (средния пласт) -
500 мл. прясно мляко
2 броя яйца
1/2 ч.ч. (може и малко повече) захар
5-6 с.л. брашно
1 ванилия
за блата -
3 броя яйца
200 г. захар
1 1/2 ч.ч. брашно
3 с.л. какао (аз използвах Нескуик)
1 бакпулвер
1/2 ч.ч. олио
СТЪПКИ:
1. Най-напред си приготвяме крема.
Слагаме да се сгорещи на котлона млякото, а през това време разбиваме яйцата със захарта до побеляване, добавяме брашното и ванилията и отново разбъркваме добре. Не трябва да остават бучки.
Когато млякото се сгорещи, дръпваме го встрани от котлона и изсипваме сместа, като бъркаме едновременно и енергично. Слагаме отново на котлона и бъркаме до сгъстяване на крема.
Оставяме го да изстине напълно, но го покриваме с фолио, за да не хване коричка.
2. Дъното на тортена форма или продълговата малка тавичка намазваме с масло с помоща на четка. Отгоре си подреждаме бисквитите плътно една до друга с шарката надолу..
3. Върху бисквитите внимателно изсипваме вече изстиналия крем, като го разпределяме равномерно навсякъде.
4. Върху крема изсипваме сместа за блата.
В подходяща купа чукваме яйцата и ги разбиваме със захарта до побеляване. Добавяме, олиото, какаото и пресятото брашно с бакпулвера. Разбъркваме добре.
5. Внимателно поставяме тавичката (или тортената форма) в леко затоплена фурна, и печем на 170 градуса до готовност на блата, като проверяваме внимателно с дървен шиш.
6. Когато сладкишът е готов, го оставяме да изстине напълно. Внимателно го обръщаме в подходящ поднос и нарязваме на триъгълници.
Отгоре може да декорирате със сметана, пресни плодове или топинг - въпрос на вкус и личен избор.
Но и да не го направите, сладкиша си е вкусен.
Няма коментари:
Публикуване на коментар