21 януари 2016 г.

Домашен пастет от пилешки дробчета

Често си хапваме пастет, но от магазина. Имаме  си няколко любими дори!
Понякога забравяме да четем дребния щрифт със съдържанието, от което може да ти настръхне косата. 
За това реших, че е хубаво да си приготвям различни пастети у дома, поне знам какво има вътре. На вкус по нищо не отстъпват на купешките.
Първият пастет, който искам да споделя с вас, е този от пилешки дробчета.
Всеки има своя рецепта за любимия пастет. Моята е лесна и здравословна.



Продукти:

0,500 кг. пилешки дробчета
1 малка глава лук
1 средно голям морков
1-2 скилидки чесън
2-3 с.л. олио или зехтин
2-3 дафинови листа
черен пипер
сол
магданоз, мащерка, джоджен


СТЪПКИ:

1. Почистваме дробчетата от ципите и зелените нишки. Измиваме ги добре, и заедно с дафиновите листа, лука, чесън и моркова ги слагаме във вода да се варят.
Периодично махаме образувалата се пяна отгоре.
2. След като се сварят дробчетата и зеленчуците са омекнали, изсипваме водата, като оставяме около 1 ч.ч. от нея.
3. Прехвърляме всичко (без дафиновия лист) в блендер, или в купа и с пасатор  пасираме дробчетата и зеленчуците.
Добавяме олиото, сол и черен пипер на вкус, и по-малко от отделената вода, в която са се варили дробчетата. Спираме да добавяме, докато пастета придобие желаната гъстота. При мен пое около 1/3 от заделената вода. Добавяме и подправки по желание - джоджен, мащерка, магданоз.
Аз добавих и около 20 г. крема сирене.
4. Объркваме всичко много добре, прехвърляме в малки кутийки или бурканчета, и прибираме да стегне в хладилника.
След час е готов за консумация. Може да се съхранява в хладилник до седмица.



Това е моята рецепта за пастет от пилешки дробчета, а на вас да ви е сладко!!

6 коментара:

  1. Идвам с една филийка, дали има останал? Прекрасен е пастета, Вили! Усмихнати почивни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Разбира се Теди, веднага ти намазвам от пастетчето! Че и млекце предлагам дори.
      Усмихнати почивни дни и на теб Теди!

      Изтриване
  2. Вили,
    прекрасен е пастета.Не съм пробвала да го приготвям, защото по принцип у дома никой не е любител на дробчета или дреболийки освен баща ми.Но твоят пастет изглежда чудесно.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ооо, ние обичаме пилешки дробчета и пастета ни допадна много!
      Поздрави Ели!

      Изтриване
  3. И ние обичаме дробчета, Вили, и домашен пастет - също, ще опитам и твоя - звучи чудесно, джоджена и дафиновия лист са ми странни, но защо пък не:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Е, може да пропуснеш джоджена и дафиновия лист Веси, те придават аромат, който не на всеки допада, така е! Но пък на нас ни харесва.

      Изтриване