Точно тези фунийки присъстват винаги в навечерието на новата година. Всички ги обожават, и свършват светкавично. За това, когато ги направя давам по една да си хапнат, а останалите ги скривам на тайно място :)
Това са фунийките от моето детство, когато мама ги правеше винаги и най-често за нова година. Виждаха ми се много трудни, да се навият, да се опекат, да се напълнят с крем. С нетърпение чакахме да престоят, а после .... мале колко бързо ги опустошавахме ... И мама ги криеше, е почти успяваше!! Толкова спомени с едни фунийки ...
Това са фунийките от моето детство, когато мама ги правеше винаги и най-често за нова година. Виждаха ми се много трудни, да се навият, да се опекат, да се напълнят с крем. С нетърпение чакахме да престоят, а после .... мале колко бързо ги опустошавахме ... И мама ги криеше, е почти успяваше!! Толкова спомени с едни фунийки ...
Продукти:
За фунийките-
3 броя яйца
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. кисело мляко
1 ч.л. сода за хляб
1/2 пак. бакпулвер
1/2 ч.ч. олио
2 ванилии
брашно, колкото поеме за меко тесто - около 600-700 г.
за крема-
1 литър прясно мляко
2 жълтъка
7-8 с.л. брашно
1 1/2 ч.ч. захар
1 ванилия
още -
пудра захар
смлени орехови ядки
кокосови стърготини
шоколад
още -
пудра захар
смлени орехови ядки
кокосови стърготини
шоколад
СТЪПКИ:
1. От продуктите за фунийките си омесваме меко тесто.
2. Разточваме го на тънки кори, които режем на лентички с ширина 2 см.
3. Увиваме около метални фунийки (предварително намазнени, за да може лесно да се отлепят фунийките) или такива, направени от капачки (кой с каквито разполага), като леко се залягат и притискат.
4. Пекат се до златисто в предварително затоплена фурна на 180 градуса.
Когато са готови, се изваждат от фурната, поизчакваме 2-3 минутки вадим от фунийките внимателно, докато са още топли.
Когато са готови, се изваждат от фурната, поизчакваме 2-3 минутки вадим от фунийките внимателно, докато са още топли.
5. Докато печем тавите с фунийките можем да си направите и крема, с който ще ги пълним.
Разбиваме 2-та жълтъка с 1 1/2 чаша захар до побеляване, добавяме 7-8 с. л. брашно и ванилията. Слагаме млякото на котлона, като се сгорещи, махаме встрани и изсипваме на тънка струйка сместа и бъркаме енергично, до сгъстяване на крема.
Разбиваме 2-та жълтъка с 1 1/2 чаша захар до побеляване, добавяме 7-8 с. л. брашно и ванилията. Слагаме млякото на котлона, като се сгорещи, махаме встрани и изсипваме на тънка струйка сместа и бъркаме енергично, до сгъстяване на крема.
6. Когато крема е поизстинал, и леко се е сгъстил, започваме да си пълним фунийките.
По-лесно е ще ако ги сложите с отворите една до друга в голяма висока купа, и така да ги напълните.
Може веднага да ги потопите в смлени орехи или кокосови стърготини, за да не изтече крема и овалваме с пудра захар.
Или пък да оставим за час крема да стегне във фунийките, да потопим в разтопен шоколад и да посипем с орехи или кокосови стърготини. И обилно след това в пудра захар.
По-лесно е ще ако ги сложите с отворите една до друга в голяма висока купа, и така да ги напълните.
Може веднага да ги потопите в смлени орехи или кокосови стърготини, за да не изтече крема и овалваме с пудра захар.
Или пък да оставим за час крема да стегне във фунийките, да потопим в разтопен шоколад и да посипем с орехи или кокосови стърготини. И обилно след това в пудра захар.
Вили,
ОтговорИзтриванеДа ти е Честита Новата 2016 година ! Здраве, благоденствие, мирни и благодатни дни !
И фунийките, и баницата, и питката са чудесни.
Поздрави !
Честита нова 2016 година, Вили!
ОтговорИзтриванеФунийките ти ти са прелестни! Обожавам ги, а ако и са престоели няколко дни, за да омекнат - още по - добре!
Поздрави!