Баклава или баница с локум, това е невероятно вкусно!
Предполагам, че знаете от години тази рецепта, но аз едва преди месец направих за пръв път. Леле!! Каква вкусотия съм пропускала! Бях очарована, и дори вместо класическа баклава за новогодишните празници, предпочетох тази с локума.
Ако и вие по някаква случайност все още не сте я правили и опитвали, е какво чакате още!!
Бях направила и постъпкови снимки, но явно съм ги премахнала без да искам. Но приготвянето на баклавата не е трудно, за това мисля, че всеки би се справил и само с описанието в рецептата.
Ако се поразровите в интернет, ще видите различни рецепти за баница или баклава с локум.
Аз се доверих на тази на Рони от "Ginger Cookies".
Дословно копирам рецептата от блога на Рони!
Продукти:
1 пакет фини точени кори (500 грама)
за плънката:
2 яйца
1/2 чаена чаша захар
1/2 чаена чаша бяло брашно
1/2 пакетче бакпулвер
2/3 пакетче меко краве масло
ванилия
2 кутии локум
едро счукани орехи
за сиропа:
2 чаени чаши захар
1 1/2 чаена чаша вода
2 ванилии
олио за намазване на тавата и горната част на баницата
Разбийте на пухкав крем яйцата и захарта, добавете мекото масло, пак разбийте добре.
После прибавете ванилията и накрая брашното, смесено с бакпулвера.
Намажете една кора с тази смес с четка на не много дебел пласт, отгоре
сложете втора кора и от тясната страна на кората в края й наредете локум
и до него орехи.
Навийте на стегнато руло и започнете да редите като в намазнена тава с диаметър около 25 см.
Може да работите и в правоъгълна тава.
Направете всичко в този ред до изчерпване на корите и сместа.
Намажете отгоре много добре баницата с олио и изпечете в загрята на 180 градуса фурна до хубав златист загар на коричката.
Оставете готовата баница да изстине изцяло. Нарежете на парчета с остър нож в желана от вас големина.
От посочените продукти направете захарен сироп и докато е горещ внимателно залейте баницата.
Най-добре е да престои една нощ преди консумация, но и след няколко часа можете да я нападате с вилици семейно.:)
Може да поръсите по желание и с пудра захар!!
Любима на дъщерята! Вили, твоята е толкова изкушаваща!
ОтговорИзтриванеЛека вечер!
Ох, и на мен вече ми е любима, и се чудя как до сега не съм я правила!!
ИзтриванеСпокойна вечер и на теб Инче!
Никога не съм я правила, макар че отдавна и се каня. А твоята изглежда много апетитна :)
ОтговорИзтриванеКайти, недей да чакаш още, това е уникално вкусно!!
ИзтриванеЧестита нова година и от мен, Вили! Аз много бавно успявам да влезна в работен режим и сега почвам да точа лиги по чуждите маси в блог пространството, но наред с хвалбите, ще ти пожелая и една много усмихната и успешна година! Баклавата е чудна! Много сочна- както си трябва!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти от сърце скъпа Люси!
ИзтриванеПожелавам и на теб и любимите ти хора здраве и много, много щастливи моменти!
Любима е вкъщи и на нас, Вили! :) От година и нещо насам, ако искаме нещо размазващо сладко и сочно, приготвяме с майка ми точно тази баклавичка!
ОтговорИзтриванеПрекрасна е и в твое изпълнение!
Поздрави!
Благодаря Светле! И аз се влюбих в тази сладост!!
Изтриване