31 август 2020 г.

Чийзкейк с малиново сладко /II вид/

 Отново чийзкейк, отново с малиново сладко, но все пак е малко по-различен от първия :) На вкус перфектен!!



Продукти:

за бисквитения блат - основа на чийзкейка :

3 пак. бисквити Petit от по 100 г. (може да замените с бисквити по ваш вкус, но да са меки)
100 г. чисто масло
1/2 ч.ч. прясно мляко
7-8 броя фурми

за крема-
250 мл.  прясно мляко
2 жълтъка
2/3 ч.ч. захар
4 с.л. брашно
50 г. масло

200 г. сладкарска сметана 
2 пак. от по 10 г. желатин

малиново сладко /около 200 г./


СТЪПКИ:

1. Смиламе бисквитите в блендер или натрошаваме на малки парчета с ръце. 
2. В купа изсипваме натрошените (или смлени) бисквити, добавяме прясното мляко и чистото масло. Добавяме нарязани на дребно и фурмите. Омесваме с ръце бисквитеното тесто до хомогенизиране на продуктите.
3. Бисквитеният блат разстиламе на дъното равномерно в кръгла форма с падащ борд. Оставяме в хладилника (или фризера за по-кратко) да стегне за около 30 минути.
4. Приготвяме крема - смесваме млякото и захарта в метален съд и го поставете на бавен огън да заври. Отделно разбиваме жълтъците, добавяме брашното и малка част от млякото. Разбъркваме до еднородна гладка смес. Прибавяме сместа на тънка струя при непрекъснато бъркане към млякото и бъркаме докато се сгъсти. Сваляме крема от огъня и добавяме маслото и разбъркваме докато се разтопи напълно и усвои от крема.
5. Разбиваме сладкарската сметана с миксер до пухкав крем. Добавяме към млечния /но охладен/ крем и отново разбъркваме внимателно. Разтваряме желатина в 50 мл. вода да набъбне, след което го разтапяме на водна баня (или за кратко в микровълновата). Добавяме го към млечната смес и разбъркваме отново до хомогенна смес. Аз добавих нарязан на дребно и един банан, но това е по желание, може и да го пропуснете. Изсипваме получения крем върху бисквитеният блат, заглаждаме внимателно и прибираме отново в хладилника за 2-3 часа да стегне.
6. Отгоре слагаме малиновото сладко /което не трябва да е течно/ и отново слагаме в хладилника до момента преди поднасяне на десерта.
Освобождаваме от ринга и режем на желаните парчета.


Да ви е сладко!!




18 август 2020 г.

Обърнат сладкиш със сладко от смокини и череши

При липса на едното, може да го направите само с един вид сладко. И всъщност не е задължително да са точно смокини или череши. Но пък изглежда много апетитен и красив, простичък сладкиш... но с тези пресни смокини отгоре, леко покрит със сняг от пудра захар... уникално, поне за мен!!

Когато реша да правя сладкиш и реша са разчистя хладилника -  ето това е резултата!!

Продукти:

4 яйца

1 ч.ч. захар

1 ч.ч. кисело мляко

1 к.ч. олио /или масло/

1 ч.л. сода за хляб

2 ч.ч. брашно

сладко от смокини и череши - 2 малки бурканчета

пресни смокини и пудра захар за украса


СТЪПКИ:

1. В купа разбиваме добре яйцата със захарта. Последователно като разбъркваме, добавяме олиото, киселото мляко с разбърканата в него сода и накрая пресятото брашно.

2. Във форма с падащо дъно слагаме на дъното и около стените хартия за печене /или без хартия като намазваме с масло дъното и стените/. Дъното покриваме със сладкото.

3. Върху сладкото внимателно в началото изсипваме с лъжица от кексовата смес, за да може то /сладкото/ да остане на дъното. Внимателно изсипваме и останалата част от кексовата смес.

4. Печем в предварително затоплена фурна до готовност /до суха клечка/.

5. Изваждаме върху решетка да изстине сладкиша и обръщаме внимателно в подходяща тортена чиния или поднос.

6. Украсяваме с пресни смокини и няколко череши от сладкото. Поръсваме с пудра захар за разкош!


Докато снимах, Дари /малката ни дъщеря/ бързо бързо се появи в кадър. Обича да го прави всеки път :) 

И изведнъж със същата бързина се дръпна настрани, за да продължа с фотосесията хаха! А повярвайте - това отнема малко повечко време, и когато няма подходяща светлина е още по-изнервящо.


Но усилията си заслужават!!


Да ви е сладко!!

13 август 2020 г.

Чийзкейк с пъпеш

 Е, наистина, толкова много чийзкейкове никога не съм правила досега. поне на седмица един се пада хаха. Но не ни втръсват никак. Предпочитан и любим десерт стана у дома, и изчезва буквално за час! Почваме с по едно парче, после хайде още едно и то нищо не останало накрая. 

И за да има разнообразие, този път е с пъпеш :)

Не съм добър фотограф, и не можах да снимам цялото очарование на чийзкейка!


Продукти:

за бисквитения блат - основа на чийзкейка :

3 пак. бисквити Petit от по 100 г. (може да замените с бисквити по ваш вкус, но да са меки)
100 г. чисто масло
1/2 ч.ч. прясно мляко
7-8 броя фурми


за крема:

500 г. кремообразна /сладкарска/ извара /използвах на Pilos  от Лидл/
200 г. сладкарска сметана 
1/2 ч.ч. пудра захар (ако искате по-сладко, добавете още)
1 с.л какао
100 г. шоколад /кафяв/
2 пак. от по 10 г. желатин

пъпеш /около 1/2 средно голям пъпеш/
1/2 ч.ч. пудра захар /по желание/ или мед на вкус
10 г. желатин


СТЪПКИ:

1. Смиламе бисквитите в блендер или натрошаваме на малки парчета с ръце. 
2. В купа изсипваме натрошените (или смлени) бисквити, добавяме прясното мляко и чистото масло. Добавяме и нарязани на дребно фурмите. Омесваме с ръце бисквитеното тесто до хомогенизиране на продуктите.
3. Бисквитеният блат разстиламе на дъното равномерно в кръгла форма с падащ борд. Оставяме в хладилника (или фризера за по-кратко) да стегне за около 30 минути.
4. Разбиваме сладкарската сметана с миксер до пухкав крем. Прибавяме и какаото и отново разбиваме внимателно. Добавяме към кремообразната извара, в която преди това сме объркали  пудрата захар и натрошения на малки паченца шоколад /може и без него/.  Отново разбъркваме внимателно. Разтваряме желатина в 50 мл. вода да набъбне, след което го разтапяме на водна баня (или за кратко в микровълновата). Добавяме го към млечната смес и разбъркваме отново до хомогенна смес. Изсипваме получения крем върху бисквитеният блат, заглаждаме внимателно и прибираме отново в хладилника за 2-3 часа да стегне.
5. Пъпешът нарязваме на парчета и с помоща на вилица или пасатор го намачкваме, заедно с около 1/2 ч.ч. пудра захар, ако пъпеша не е достатъчно сладък. Захарта може да се замени и с мед. Разтваряме желатина в 50 мл. вода да набъбне, след което го разтапяме на водна баня (или за кратко в микровълновата). Добавяме още вода /леко топличка/ - около 1/2 ч.ч., разбъркваме отново заедно с пасирания пъпеш, и  внимателно изсипваме върху желирания вече млечно-сметанов крем. Прибираме отново в хладилника, за да стегне.


Украсата може да е от нарязани парченца пресен пъпеш и прясна мента. 
Или само мента в моя случай, тъй другата половина от пъпеша беше изядена вече :)
А си представям каква красота щеше да е само!!!


Да ви е сладко!!



11 август 2020 г.

Бутерки с кашкавал и бутерки със сладко от малини

Бутерки - солени и сладки. Нищо ново, но ако се чудите какво да приготвите за хапване ей така между другото /за закуска или пък за десерт/, просто едно леко напомняне :) 

Бутер тестото е леко тесто, направено от много блатове, между които има масло. От тук идва и името на тестото – бутер в превод означава масло. Когато се загрее, маслото в бутер тестото се разширява, създава пара между слоевете, които се надигат и така готовият продукт бухва.

Колкото и лесно да ви се вижда работата с бутер тесто, всеки знае че си има и тънкости. И за да се получи перфектния резултат и вкус, добре е да се знаят и спазват. 

Бутер тестото трябва да е студено, когато започнете да работите с него. Ако е във фризера, оставете го в хладилника да се отпусне и още докато е студено, колкото да можете да го развиете и да не се начупи, започнете да оформяте своите банички или сладки бутерки. Тоест, докато тестото ви е още в хладилника /вече отпуснало/ си приготвяте плънката, включвате фурната да загрява на 180-190 градуса. Важно и задължително е бутер тестото да бъде студено, преди да го пъхнете във фурната. И резултатът ще е перфектен!!

Режете бутер тестото винаги с много остър нож. Избягвайте да слагате твърде много пълнеж, когато готвите с бутер тесто. Когато готвите с бутер тесто, избягвайте да слагате и пълнежи, които пускат твърде много вода. Те ще направят готовия продукт от бутер тесто влажен.

Днес давам идея за солени бутерки с кашкавал и сладки със сладко от малини.


Продукти:

бутер тесто 
кашкавал
сладко от малини /или друго по избор, но да не е течно/
1 яйце

за поръска:
сусам, маково семе, ленено семе /по желание/
пудра захар


СТЪПКИ:

1. Преди да започнем работа с тестото /което стои в хладилника на студено/, си настъргваме кашкавал в една чинийка, чукваме и разбиваме яйцето в малка купичка и приготвяме семената за поръска. Приговяме си и сладко за сладките бутерки. Включваме си фурната да загрява на 180-190 градуса.
2. Разстиламе върху кухненския плот или маса хартия за печене, с големина на тавата в която ще печем бутерките.
3. Изваждаме бутер тестото от хладилника и разгъваме върху хартията за печене /предварително набрашнена, за да се избегне залепване на тестото/. С набрашнена точилка леко разточваме тестото. Разрязваме на квадрати /или в друга желана форма/. 



Намазваме с разбитото яйце и в единият край на всеки квадрат слагаме съответно настърган кашкавал или сладко от малини в случая.
4. Затваряме бутерките като триъгълник и леко притискаме с пръсти /или с вилица от всички страни/, за да не излезе плънката и да се разтече /особено сладкото/. Отгоре също се намазват с разбито яйце, а солените се наръсват по желание със семена по избор /сусам, маково семе, ленено семе/.


5. Трябва да се действа бързо и бутер тестото да е още студено, преди да го сложим в загрятата фурна. Тъй като едва ли всички бутерки ще можете да опечете на един път, тестото се прибира отново в хладилника на студено.
6. Печем за около 20-ина минути.


Сладките бутерки се поръсват с пудра захар по желание.


Солени или сладки, бутерките са чудесни, вкусни и въздушни!


Да ви е сладко!

7 август 2020 г.

Руло от тиквички с плънка от сирене и печени чушки

Искаше ми се точно това руло да изглежда невероятно на снимки, но... но пък e вкусно! Толкова пъти съм правила руло от тиквички и никага не послях да снимам и да публикувам. Защо ли!? Честно да ви кажа и аз не знам! Този път обаче, нищо че едва ли би ви харесало как изглежда, реших да се престраша и все пак да го публикувам. Пък има и поправка нали?! :) Тогава леекичко ще подменя и снимките хаха!

Прекрасно предястие, а защо не и лек обяд или вечеря!

Обикновено за плънката използвам крема сирене /или друг млечен крем, лютеница/ + още нещо /шунка, кашкавал и др./, но точно в момента когато приготвях рулото нямах нищо от това налично в момента. С плънката можете да се импровизира много. Понякога добавям брашно, понякога повече яйца, както ми дойде музата в момента :) Та за моето руло имах от чудесното сирене на Олимпус, печени пиперки и реших да импровизирам с плънката.


Продукти:

3 броя малки тиквички 

3 яйца

около 150-200 г. сирене Олимпус /може да се замени с извара или кашкавал/

3-4 скилидки чесън

пресен копър /по желание/

5-6 с.л. брашно

1 с.л. олио


За плънката:

2-3 печени пиперки

сирене Олимпус - около 100 г.


СТЪПКИ:


1.Измиваме, почистваме тиквичките и настъргваме на едро ренде. Поръсваме с щипка сол, разбъркваме и с ръце изтискваме излишния сок. Или може да се оставят под наклон в някаква купа /или в голяма цедка/ за около 20-ина минути да си пуснат сока и отново леко се изтискват с ръце.

2. В купа смесваме тиквичките, яйцата, сиренето, пресования чесън, копъра и олиото. Разбъркваме всички продукти добре.


3. Върху хартия за печене в правоъгълна /или квадратна/ тава /или в  тавата от фурната/, изсипваме внимателно и разпределяме сместа, като дебелината на блата трябва да е около 5 мм.

4. Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса до готовност - за около 15-20 минути.

5. Когато блата е готов, изваждаме от фурната, оставяме за 2-3 минутки и навиваме заедно с хартията внимателно на руло и оставяме така за около 10-ина минути.

6. Развиваме рулото, поставяме навсякъде от печените пиперки, нарязани на дълги ивици, и натрошено и намачкано с вилица сирене, за да е по-гладка сместа.

7. Навиваме отново на стегнато руло, увиваме в прозрачно фолио и оставяме така да стегне /в хладилника или на студено/ за поне час.

8. Нарязваме на парчета с остър нож и сервираме с пресен копър или магданоз.


Добър апетит! 






5 август 2020 г.

Класическа баница

Най-лесната, най-елементарната баница, с готови кори, и разбира се вкусна!!
В блога имам всякакви рецепти за баници, банички, баклави ..., но точно обикновена нямам, и бързам да поправя това :) Все на някой ще съм полезна с тази публикация, знам ли!?


Продукти:

1 пакет кори за баница /400г., но може и да не използвате всичките кори/

за плънката- 

4 яйца
150-200 г. сирене 
1/2 ч.ч. кисело мляко
щипка хлебна сода
3-4 с.л. олио
сол ако е необходимо


СТЪПКИ:

1. В купа чукваме яйцата, добавяме натрошеното сирене, олиото и киселото мляко с угасената в него хлебна сода. Разбъркваме всички продукти добре. Ако сиренето не е солено, може да добавите и сол на вкус. Тъй като олио има в плънката, допълнително корите не се мажат.
2. Вземаме един лист от корите, слагаме в единия край от плънката /около 4-5 с.л./ и завиваме на руло, но не стегнато. Започваме да редим в намазнена тава в кръг, като започваме от външната страна на тавата.
2. Така процедираме с всички листи от пакета кори за баница., или докато свърши плънката. Намазваме /или напръскваме/ с олио баницата отгоре. Ако е останало от плънката я разпределяме също отгоре. 
3. Печем в предварително затоплена фурна на 180 градуса до готовност.


Баницата е най-вкусна, докато е топла!


Добър апетит!




3 август 2020 г.

Чийзкейк с банани

Ами да, отново чийзкейк :), но този път отгоре с банани!
Тъй като кремообразната извара на Pilos е с разфасовка от 1 кг., а аз използвах само половината за чийзкейка с праскови , другата половина разбира се реших пак да е за чийзкейк. 




Продукти:

за бисквитения блат - основа на чийзкейка :

3 пак. бисквити Petit от по 100 г. (може да замените с бисквити по ваш вкус, но да са меки)
100 г. чисто масло
1/2 ч.ч. прясно мляко
1/2 ч.ч. пудра захар

за крема:

500 г. кремообразна /сладкарска/ извара /използвах на Pilos  от Лидл/
200 г. сладкарска сметана /отново използвах на Pilos от Лидл, но може да се замени с друга марка/
1/2 ч.ч. пудра захар (ако искате по-сладко, добавете още)
2 пак. от по 10 г. желатин

банани - 3-4 броя /по-твърди/
10 г. желатин


СТЪПКИ:

1. Смиламе бисквитите в блендер или натрошаваме на малки парчета с ръце. 
2. В купа изсипваме натрошените (или смлени) бисквити, добавяме прясното мляко, пудрата захар и чистото масло. Омесваме с ръце бисквитеното тесто до хомогенизиране на продуктите.
3. Бисквитеният блат разстиламе на дъното равномерно в кръгла форма с падащ борд. Оставяме в хладилника (или фризера за по-кратко) да стегне за около 30 минути.
4. Разбиваме сладкарската сметана с миксер до пухкав крем. Добавяме към кремообразната извара, в която преди това сме объркали и пудрата захар. Отново разбъркваме внимателно. Разтваряме желатина в 50 мл. вода да набъбне, след което го разтапяме на водна баня (или за кратко в микровълновата). Добавяме го към млечната смес и разбъркваме отново до хомогенна смес. Изсипваме получения крем върху бисквитеният блат, заглаждаме внимателно и прибираме отново в хладилника за 2-3 часа да стегне.
5. Бананите нарязваме на парчета по дължина, на кръгчета, както ви харесва. Нареждаме парченцата хаотично или в кръг, като ги застъпваме леко. Разтваряме желатина в 50 мл. вода да набъбне, след което го разтапяме на водна баня (или за кратко в микровълновата). Добавяме още вода /леко топличка/ - около 1 ч.ч., разбъркваме отново и внимателно изсипваме върху бананите. Прибираме отново в хладилника, за да стегне.





В разрез чийзкейка също изглежда прекрасно, но поради светлината снимките не се получиха. Но ви уверявам, че си заслужава и препоръчвам да си го направите!!


Да ви е сладки!!

1 август 2020 г.

Чийзкейк с праскови

"Август трябва да се отпива бавно, като скъп ликьор. Налейте си в малка чашка, отпийте глътка и погледнете през чашата към слънцето... Августовските нощи трябва да са изпълнени със светлини на свещи, чаши вино, мъркане на котка и песента на щурците. Августовските дни трябва да бъдат сложени между страниците на любима книга, като отметки, така, че когато през мрачния ноември извадите тази книга от рафта, да ви лъхне горещината на тези дни..
И недейте да възклицавате: "О, вече е август, идва есента... "
Не бързайте!
Спрете часовника!
Отпийте глътка... "

Рей Бредбъри


Лято е, и май честичко десерта който предпочитаме е именно чийзкейка!
Лек, свеж, и толкова много вкусове на едно място! 
Със сладко, с пресни плодове, фантазирайте и направете вашия уникален чийзкейк!!
Днес ви предлагам лек чийзкейк с праскови :)




Продукти:

за бисквитения блат - основа на чийзкейка :

3 пак. бисквити Petit от по 100 г. (може да замените с бисквити по ваш вкус, но да са меки)
100 г. чисто масло
1/2 ч.ч. прясно мляко
1/2 ч.ч. пудра захар

за крема:

500 г. заквасена сметана /използвах на Pilos от Лидл/
500 г. кремообразна /сладкарска/ извара /отново използвах на Pilos  от Лидл/
1/2 ч.ч. пудра захар (ако искате по-сладко, добавете още)
2 пак. от по 10 г. желатин

праскови - 3-4 броя /по-твърди/
10 г. желатин


СТЪПКИ:

1. Смиламе бисквитите в блендер или натрошаваме на малки парчета с ръце. 
2. В купа изсипваме натрошените (или смлени) бисквити, добавяме прясното мляко, пудрата захар и чистото масло. Омесваме с ръце бисквитеното тесто до хомогенизиране на продуктите.
3. Бисквитеният блат разстиламе на дъното равномерно в кръгла форма с падащ борд. Оставяме в хладилника (или фризера за по-кратко) да стегне за около 30 минути.
4. Разбиваме заквасената сметана с пудрата захар. Добавяме и кремообразната извара. Отново разбъркваме добре. Разтваряме желатина в 50 мл. вода да набъбне, след което го разтапяме на водна баня (или за кратко в микровълновата). Добавяме го към млечната смес и разбъркваме отново до хомогенна смес. Изсипваме получения крем върху бисквитеният блат, заглаждаме внимателно и прибираме отново в хладилника за 2-3 часа да стегне.
5. Измиваме добре прасковите и нарязваме на полумесеци. Нареждаме парченцата в кръг, като ги застъпваме леко. Нареждаме и втори ред /вътрешен/, като отново ги застъпваме. Разтваряме желатина в 50 мл. вода да набъбне, след което го разтапяме на водна баня (или за кратко в микровълновата). Добавяме още вода /леко топличка/ - около 1 ч.ч., разбъркваме отново и внимателно изсипваме върху прасковите. Прибираме отново в хладилника, за да стегне.
Ако в момента разполагате с листа от праскова, можете да ги измиете добре и да ги сложите между плодовете и така да желирате, ще бъде по-оригинално.



В моят случай, аз ги сложих в последствие като украса.