19 ноември 2013 г.

Усукана питка

Ето, вече блога е реалност, първата публикация също е налице :) 
За добре дошли черпя всички с парче топла ароматна питка!  
Надявам се да се чувствате уютно и приятно в моята компания! 
Приемам и критики, и съвети, защото човек се учи докато е жив!! 
Обичам лесните и достъпни рецепти, за това основно те ще присъстват в моето местенце. 
Простички, но пък винаги вкусни. Ще импровизирам, понякога успешно, друг път не :) 
Вълнувам се, и благодаря, че надникнахте тук :)



 Използвам почти една и съща рецепта за тестото, която за мен се оказа сполучлива. Само променям оформлението и плънката в питките. 
Стават вкусни, ароматни, бухнали и свършват бързо. 
Ето и самата рецепта:

Продукти:

200 мл.  прясно мляко
1 ч.ч.  кисело мляко
3  яйца
5 с.л.  олио
 
1 пак. жива мая
1 ч.л. захар
1 с.л.  сол
 
700 г. брашно  (или повече, за замесване на средно меко тесто)
олио или краве масло 




СТЪПКИ:



1. Разтваряме  маята в топлото прясно мляко заедно със захарта и 1 с.л. лъжица от брашното.
2. Отделяме един жълтък за намазване на питката. Правим кладенче в брашното и чукваме яйцата. Постепенно прибавяме и останалите продукти. Слагаме и киселото мляко и замесваме меко тесто.
3. Оставяме да втаса, докато удвои обема си.
4. Разделяме на три части. Всяка една разточваме на правоъгълник с ширина около 12 см. Първата намазваме с масло, втората слагаме върху нея и отново намазваме с масло. Слагаме третата кора отгоре.
5. Притискаме и разточваме, корите трябва да се увеличат поне с една педя. Разрязваме  на две половини по дължина. Усукваме ги и после навиваме, слагаме в тава да втаса около 15  минути. 
 6. Разбиваме жълтъка с малко олио и вода или прясно мляко и намазваме питката. Печем на 180 градуса  до златисто.



Ето и парченце от нея :)







Няма коментари:

Публикуване на коментар