В момента на пазара върви промоция на селски кори на сач два броя в пакет, на цената на един. Не искам да правя реклама на марката, пък може и да се досетите. Та моят мъж решил да ме запаси с два-три такива пакета, ей така да има в къщи. А пък аз да се сещам от време на време за тях, и да ги използвам :))
След баницата с кайма и кисело зеле, предизвикателството продължава.
Днес ще ви представя моите банички с кори на сач, с пълнеж от картофи и сирене.
Продукти:
4-5 листа от кори за баница на сач - или обикновени
за плънката -
4 средно големи сварени картофа
около 100 г. сирене
1 яйце
3-4 с.л. олио
1/2 ч.л. бакпулвер или щипка хлебна сода
1/2 ч.ч. кисело мляко
2-3 с.л. олио
чубрица - по желание
сол, ако е необходимо
СТЪПКИ:
1. Вземаме един лист и го разрязваме с ножица на големи триъгълници - шест на брой.
2. Приготвяме си плънката като в купа намачкваме сварените картофи, към тях добавяме натрошеното сирене, яйцето, киселото мляко с разбърканата в него сода или бакпулвер, олиото и по желание малко чубрица. Ако сиренето не е солено, добавяме и сол на вкус. Всички продукти разбъркваме добре.
3. В малка купичка сипваме вода, и с четка намазваме (къпем) вече нарязаните триъгълници.
Това го направих с цел, корите да поомекнат, тъй като са по-дебели от обикновените.
Ако използваме от тънките, това намокряне е излишно. Тогава олиото няма да го сложим в плънката, а ще намажем корите, преди да сложим картофената смес и да загънем като банички.
4. Слагаме от плънката в широката част, подгъваме навътре от двете страни и завиваме като кифла. Така процедираме до изчерпване на плънката.
5. Подреждаме баничките в намаслена тава, или тава покрита с хартия за печене, която също намасляваме. Намазваме баничките и отгоре с олио и печем до златист загар.
Дори и на следващият ден са мекички и толкова вкусни!
Да ви е сладко!!
Вили,
ОтговорИзтриванестрахотни са баничките.В Родопите са популярни всякакви варианти на баници с картофи, с ориз.И ние у дома често правим баници или нещо подобно с точени кори.Те са без мая и ги предпочитаме.Ще изпробвам твоите банички с малко повече подправки.
Поздрави !