Комбинацията на едно добре опечено свинско месо със сос бешамел също може да бъде едно вкусно ястие! Тъй като този сос аз най-често го приготвям към пилешкото месо, така също ми допадна много.
Продукти:
около 1,5 кг. свинско месо
олио
чубрица
червен и черен пипер
сол
кимион
за сос бешамел-
3 с.л.
2-3 ч.ч. прясно мляко
4-5 с.л. масло
сол
2 жълтъка - по желание
СТЪПКИ:
1. Месото се измива и се нарязва на парчета.
2. В по-голяма паница или купа сипваме олио, а към него и чубрица, червен и черен пипер, сол и кимион. Количеството на тези продукти е според това на месото. Аз правя всичко на око. Ако не ви стигне сместа, направете още.
Може да добавите и друга любима подправка подходяща за свинско месо.
3. В получената марината слагаме на части късовете месо и добре ги разбъркваме, за да поемат от нея. Изваждаме ги и слагаме в подходяща тавичка. Така процедираме с цялото месо. Ако остане случайно от марината малко, я изсипваме отгоре равномерно върху всичкото месо.
4. Покриваме плътно с готварско фолио тавичката и печем в предварително затоплена фурна на 200 градуса. От време на време месото се проверява, за да се изпече до пълна готовност. Става крехко и вкусно.
5. За сос бешамел - запържваме леко брашното в маслото и разреждаме с прясното мляко, като бъркаме непрекъснато, за да не останат бучки, а да се получи гладък сос.
Добавяме сол на вкус и оставяме да ври на тих огън около 7-8 минути.
По желание соса може да се застрои с жълтъците.
Този сос е подходящ за месо, риба, зеленчуци и др.
Добър апетит!!
Вече половин час разглеждам този вкусен блог и така зверски огладнях, че имам нужда да си направя среднощно хапване! Вили, местенцето ти е чудесно и много апетитно!
ОтговорИзтриванеБлагодаря Сиси!! Аз се радвам, че открих и твоето, чувствата са взаимни!!
Изтриване