1 февруари 2016 г.

Ябълки-баклава

Или по-скоро класиката на печени ябълки с орехи, захар и мед, но в малко по-различен вариант.
За пръв път тези ябълки видях при Лора и Стоян от "Бон Апети", така и не ги направих, след година и при Инчето, и пак не ги направих! Но след още една година реших, че им е дошло времето.
Толкова мекички, вкусни и с тези орехи .... Препоръчвам естествено да ги направите, и на вкус са прекрасни, а на вид са разкошни!!
Използвах рецептата от "Бон Апети", която ще копирам дословно. В нея само промених едно - вместо със сиропа от вода, захар и мед, аз замених с моя разкошен мед от смокинови листа. Може да се полеят дори само с мед, вкусни са всякак!
И още нещо, въпреки дадените точни количества на продуктите, аз слагах всичко на око, и не всяка ябълка успявах да разрежа точно на 8 шайби. 




Продукти:

4 ябълки
80 г. орехи
80 г. кафява захар
50 г. краве масло
1 ч.л. канела

за сиропа -

100 мл. вода
2 с.л. захар
2 с.л.мед



СТЪПКИ:

1. Ябълките се обелват, а вътрешната част със семките се отстранява с корер. Нарязват се на 8 шайби.
2. Орехите се наситняват и се смесват със захарта и канелата. 
3. Шайбите ябълки се подреждат на 4 кули с по 8 шайби в намазнена с разтопеното масло тава, като между пластовете се слага от ореховата смес. Пекат се на 180 градуса с вентилатор за 20 минути. 
4. Водата, захарта и медът за се кипват в касерола и сиропът се вари, докато се сгъсти. Оставя се да се охлади и ябълките се заливат с него.



Много са вкусни, опитайте ги задължително!





 

6 коментара:

  1. Страхотна идея,Вили!
    Изглеждат страшно вкусни!

    ОтговорИзтриване
  2. Много апетитни снимки, Вили! Поздрави, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Люси, после се сетих, че можеше да сложа и някоя пръчка канела или звездичка анасон, ама късно, вече ги бяхме нападнали ..
      Поздрави и на теб мила Люси!

      Изтриване
  3. Вили,
    много вкусна рецепта.Ще я изпробвам и аз.Разкошно предложение.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О, Ели, задължително ги направи, знам че ще ви харесат много!
      Поздрави!

      Изтриване