Или по-скоро класиката на печени ябълки с орехи, захар и мед, но в малко по-различен вариант.
За пръв път тези ябълки видях при Лора и Стоян от "Бон Апети", така и не ги направих, след година и при Инчето, и пак не ги направих! Но след още една година реших, че им е дошло времето.
Толкова мекички, вкусни и с тези орехи .... Препоръчвам естествено да ги направите, и на вкус са прекрасни, а на вид са разкошни!!
Използвах рецептата от "Бон Апети", която ще копирам дословно. В нея само промених едно - вместо със сиропа от вода, захар и мед, аз замених с моя разкошен мед от смокинови листа. Може да се полеят дори само с мед, вкусни са всякак!
И още нещо, въпреки дадените точни количества на продуктите, аз слагах всичко на око, и не всяка ябълка успявах да разрежа точно на 8 шайби.
Продукти:
4 ябълки
80 г. орехи
80 г. кафява захар
50 г. краве масло
1 ч.л. канела
за сиропа -
100 мл. вода
2 с.л. захар
2 с.л.мед
СТЪПКИ:
1. Ябълките се обелват, а вътрешната част със семките се отстранява с корер. Нарязват се на 8 шайби.
2. Орехите се наситняват и се смесват със захарта и канелата.
3. Шайбите ябълки се подреждат на 4 кули с по 8 шайби в намазнена с
разтопеното масло тава, като между пластовете се слага от ореховата
смес. Пекат се на 180 градуса с вентилатор за 20 минути.
4. Водата, захарта и медът за се кипват в касерола и сиропът се вари, докато
се сгъсти. Оставя се да се охлади и ябълките се заливат с него.
Много са вкусни, опитайте ги задължително!
Страхотна идея,Вили!
ОтговорИзтриванеИзглеждат страшно вкусни!
Благодаря Аля, много са вкусни наистина!!
ИзтриванеМного апетитни снимки, Вили! Поздрави, мила!
ОтговорИзтриванеЛюси, после се сетих, че можеше да сложа и някоя пръчка канела или звездичка анасон, ама късно, вече ги бяхме нападнали ..
ИзтриванеПоздрави и на теб мила Люси!
Вили,
ОтговорИзтриванемного вкусна рецепта.Ще я изпробвам и аз.Разкошно предложение.
Поздрави !
О, Ели, задължително ги направи, знам че ще ви харесат много!
ИзтриванеПоздрави!