Баница с кайма и кисело зеле, странно нали!! И аз така си мислех дълго време и не се решавах да опитам. Но дойде и нейният ред. Щом хората я правят и си я хапват, защо да не опитам и аз!! Пък и сега и е времето, докато още има кисело зеле.
Направих я с по-дебели кори, на сач. И така беше вкусна, но с по-тънките ми се струва щеше да е по-добре - една малка препоръка към рецептата!!!
Дали ще повторя пак да я направя, не знам. Свикнали сме баницата да е със сирене, или сладка - с тиква. И все пак има какво още да се опитва, например баница с ориз! Ама странно ми звучи наистина!!
И ако обичате кисело зеле, опитвали сте баница с кайма, значи и тази ще ви хареса!!
Продукти:
1 пакет кори за баница от 500 г.
1/2 кисело зеле
около 400 г. кайма
1 стрък праз лук - по желание
1 глава лук
черен, червен пипер
кимион, чубрица
СТЪПКИ:
1. Нарязваме на дребно киселото зеле и в малко мазнина с черен и червен пипер на вкус го задушаваме до омекване.
2. Каймата размиваме с малко студена вода или бира, за да не стане на големи късове и заедно с нарязания на дребно лук и праз по желание, запържваме като непрекъснато бъркаме. Добавяме малко чубрица и кимион, сол ако е необходимо. Тъй като се смесват с киселото зеле после, солта може да се пропусне.
3. Смесваме зелето с каймата и объркваме добре.
4. Разстиламе си корите. Вземаме две, подмазваме с олио и двете, ако искаме да е по-мазна баницата. Ако не, само горната подмазваме, слагаме от плънката в единия край и навиваме на руло.
Ако използваме кори на сач, вземаме само по един лист, а не по два, тъй като са по-дебели.
Така процедираме и с останалите кори, до свършване на плънката.
5. Нареждаме ги в тава, предварително намазнена или покрита с хартия за печене.
6. Намазваме отгоре баницата с олио и печем в предварително затоплена фурна на 180 градуса докато придобие златист цвят.
Поднасяме я топла!
Много интересна баничка, Вили! И ние вкъщи сме традиционалисти ;). От скоро опитвам да приготвям баници с месо. Харесват ни! Усмихната нова седмица!
ОтговорИзтриванеМай и на нас ще ни се харесат, ако започна и по-честичко да ги правя, месце обичаме, защо да не е и в баничка :)
ИзтриванеУсмихната седмица и на теб Теди!!