17 февруари 2024 г.

Какаов сладкиш с бисквити и локум

Идейка от нета, която реших да изпробвам, като добавих и нещичко от себе си. В крайна сметка стана сполучлив и затова реших да го споделя и тук!



 Продукти:

2 броя яйца

1 ч.ч. захар

1 ч.ч. кисело мляко

2/3 ч.ч. олио

1 ч.ч. брашно

1 пак. бакпулвер

1 пак. ванилия

5 с.л. какао

бисквити - около 10-12 броя

1/2  пак. локум

пудра захар за поръсване


Стъпки:

1. В купа чукваме яйцата и ги разбиваме. Добавяме захарта, олиото, киселото мляко и пресятото брашно с бакпулвера. Следва ванилията и какаото и объркваме всичко до хомогенна смес.

2. Начупваме бисквитите на малки парчета и ги прибавяме към сместа, и отново разбъркваме внимателно. Тъй като кексовата смес е тъмна заради какаото, добре е бисквитите да са обикновени, за да се отличават, което ще го направи и по-красив и интересен сладкиша. Но тъй като аз нямах в момента сложих какаови. Другият вариант е ако не сложите какао, а бисквитите са какаови 😊, но и вкуса накрая ще е различен.

3. Във форма за кекс, малка тавичка или форма с падащо дъно /с диаметър около 20-23 см./ набрашнена и намазнена /или използваме хартия за печене/ изсипваме кексовата смес.

4. Локумът си нарязваме на малки парчета и го разпределяме върху кекса, който ще печем, и леко с вилица и въртеливи движения ги разбъркваме.

5. Печем в предварително затоплена фурна  на 180 градуса до суха клечка.

Поръсваме вече изстиналия сладкиш с пудра захар и режем на парчета /квадрати или триъгълници/.




Какаово, бисквитено, локумено и вкусно.








Няма коментари:

Публикуване на коментар