27 февруари 2024 г.

Пържени топчета с лъжица

 Мил спомен от детството, загребваме от сместа с лъжица, полекичка изсипваме в горещата мазнина и гледаме танца на топчетата 😊 като се поизпържат от едната страна, хоп обърнат се сами на другата страна. Моите две баби редовно ни правиха тази бърза, лесна и вкусна закуска. Даже на око слагаха продуктите, така съм се научила и аз понякога 😉 И после който с каквото иска си хапва топчетата - сиренце, пудра захар, мед, домашно сладко. Спомням си, че баба Венка на село сутрин ни будеше с миризмата на току що опържени тиганички. А баба Люба си я спомням с точените баници, аз така и не успях да се науча за съжаление. Ех, прекрасни, мили и незабравими спомени!

И ето днес ви връщам години, години назад, с тези вкусни пържени топчета. Някъде им казват тиганички, другаде бухтички.



Продукти:

3 броя яйца

1 кофичка кисело мляко /400г./

2 ч.ч. брашно

щипка сол

1 пак.бакпулвер

щипка сода

олио за пържене


Стъпки:

1. В подходяща дълбока купа чукваме яйцата и ги объркваме. 

2. Към тях добавяме киселото мляко с шупналата в него сода.

3. Следва олиото и пресятото брашно с бакпулвера.

4. Объркваме всичко добре и оставяме за 5 минутки сместа да почине.

5. В дълбок тиган /за да не пръска/ сипваме два пръста олио и го сгорещяваме.

6. С лъжица гребваме от сместа /половин лъжица/ и внимателно с пръст избутваме в горещото олио на едно място.

7. Започват да се оформят топчета, които докато се пържат сами се обръщат щом се зачервят от едната страна. Ако някое не се обърне, вие му помогнете. На някои пък им порастват антенки и пипала, и придобиват едни такива весели форми 😀

8. Изваждаме върху домакинска хартия да се отцедят от излишната мазнина.



Поднасяме със сирене, поръсени с пудра захар, домашно сладко или мед. Кой с каквото му е вкусно 😊













Няма коментари:

Публикуване на коментар