18 февруари 2024 г.

Пилешки сърчица със зеленчуци на шиш върху канапе от картофено пюре

 Сърчицата са на почит в къщи, правя ги по различен начин всеки път. Отдавна бях решила да ги направя и на шишчета със зеленчуци - в случая с каквито разполагах 😀 И тъй като много скучно ми се виждаше да ги поднеса само така, направих и картофено пюре. И така хубаво си полегнаха тези шишчета отгоре 😀



Продукти:

пилешки сърца

зеленчуци - броколи, зелен или червен пипер

сусам, сол и бял пипер на вкус

за картофеното пюре - 

1 кг. картофи

150 мл. прясно мляко

50 г. масло


Стъпки:

1. Най-добре е да използваме охладени пилешки сърца, а ако са замразени, ги оставяме да се размразят напълно. В купа с вода поставяме сърцата да покиснат и да си пуснат кръвта. След което ги измиваме няколко пъти, докато водата остане чиста. Почистваме ги ако е необходимо от съсиреци и жили и пак ги премиваме.
2. В тенджерка с вода слагаме сърцата да се варят, заедно с 2-3 броя дафинови листа, за около половин час /не повече/, тъй като после ще ги запечем на грил във фурната.
3. За картофеното пюре - измиваме много добре картофите и ги слагаме в подходяща тенджерка да се варят, като ги заливаме с вода 2-3 пръста поне над тях. Картофите за хубаво картофено пюре трябва да са сварени много добре, за това проверяваме с вилица. Като се сварят, отцеждаме водата и още горещи внимателно, за да не се опарим, ги обелваме. В купа ги намачкваме с вилица, или с преса за картофи, добавяме чистото масло и постепенно и прясното мляко, което трябва да е със стайна температура. 
4. Сварените сърчица поизмиваме отново и на шишчета започваме да редуваме пипер, броколи, сърца в каквато последователност ви хареса. В тавичка, покрита с хартия за печене подреждаме шишчетата, поливаме с малко мазнина, овкусяваме със сол и пипер, и поръсваме със сусам. Запичаме на грил във фурната доготовност на зеленчука /за около 20 минути/.
5. Поднасяме шишчетата върху картофеното пюре, поръсени с магданоз или пресен босилек.



 





Няма коментари:

Публикуване на коментар