12 февруари 2024 г.

Баница-пица

 Защо пък не?! Преди 10 години 😀, бях правила баница-пица, но на тиган, по спомен 😊 беше се получило вкусно. Сега пък на фурна, но с различно оформление. Всъщност бях решила да правя обикновена баница със сирене, но то при мен нищо никога не е сигурно дали замисленото ще съвпадне с крайния резултат 😁

Важното тук е да прецените тавичката, в която ще правите баницата. Аз смених две тави, докато преценя това 😀 Няма нищо лошо и вие да не можете да улучите, просто ще имате повече съдове за миене 😄 И все пак за тази баница /400г. кори/ тавичка с диаметър 25 см. би била добре или в правоъгълна средна на размер. 




Продукти:

кори за баница /400г./

шунков салам около 300 г.

кашкавал около 200 г.

сирене - по желание

1 малко бурканче лютеница или доматено пюре

олио - за намазване на тавичката и корите

4 броя яйца

1 коф. кисело мляко /или 2 ч.ч. прясно мляко/

1 ч.л. хлебна сода /или 1/2 пак. бакпулвер/

Всъщност количествата на салама и останалите продукти за плънката са според вкусовите ви предпочитания, може да е повече или по-млко.


Стъпки:


1. Вземаме два листа от корите за баница, мажем с олио /с помоща на четка/, лютеница, отгоре слагаме нарязан на тънко парчета салам и настърган кашкавал. Сиренето е по желание. Можете да добавите маслини, царевеица, т.е. с плънката може да импровизирате и експериментирате.

2. Навиваме на руло откъм по-тясната страна, режем на парчета с дебелина около 5 см. и редим в намаслена тава едно до друго като обърнати пънчета.



3. В подходяща купа чукваме и разбиваме яйцата, добавяме киселото мляко с угасената в него хлебна сода /или бакпулвер.

4. Заливаме баницата със сместа. Печем в предварително затоплена фурна на 180 градуса до златист загар.




Хапнете я топличка и да ви е сладко!








Няма коментари:

Публикуване на коментар