15 февруари 2014 г.

Катми

По-голямата сестра на палачинката :)


Катмите са българско национално ястие и се правят от втасало рядко тесто с мая, като се изпичат на специален плосък глинен съд - сач. След изпичането се мажат с краве масло, свинска мас или олио според вкуса или възможностите.
Характерното за катмите, което ги отличава от палачинките е по-голямата им дебелина и множеството мехурчета в тях.
Към катмите може да добавите сирене, шунка, сладко или друго, в зависимост от предпочитанията и вкуса ви.



Продукти: 

 1/2  литър вода
 20 г.  прясна мая
 1 ч. л. сол
1 ч. л. захар
1 с. л. олио /и отделно за намазване на тигана/
брашно за тесто с гъстота на боза



СТЪПКИ:

1. Разтваряме маята заедно със захарта и 1 ч.ч. топла вода. Покрива се с кърпа или фолио и се оставя да шупне (да втаса).
2. В отделна купа си добавяте останалата вода (леко топла) и разтваряте солта в нея. Добавяме водата с втасалата мая и олиото, и по-малко от предварително пресятото брашно. Трябва да се получи смес с гъстота на боза. 
3. Покриваме купата с кърпа или с фолио и оставяме за половин час, за да втаса. Когато стане шуплеста и увеличи обема си, сместа е готова. 
Колкото по- рядка е сместа за катмите, толкова по-тънки ще бъдат и те.
Катмите се пекат на сач, но аз не разполагам с такъв и ги изпекох на тефлонов тиган. 
4. Намазвате тигана с олио и го загрявате. Изсипвате си с черпак от сместа (както за палачинки), като дъното на тигана трябва да е покрито навсякъде със сместа.
Когато се появят сухи шуплички, може да обърнете катмата и да я изпечете и от другата страна.
5. Всяка готова катма се намазва по желание с масло и се сервират топли с плънка по ваше  желание.




Ако разполагате със сач, задължително ги опечете на него, вкусът наистина е по-различен и по-хубав.

Няма коментари:

Публикуване на коментар