10 февруари 2014 г.

Кифли с крем

Бях решила да правя кифли с локум. Набавих си 2 кутийки с локум, достатъчно количество според мен, но се оказа, че замесих повечко тесто и локумът просто не стигна !!! 
Докато се чудех какво да сложа за пълнеж в кифлите, пред погледа ми попадна кремчето на малката, което тя така и не изяде. Даже не мислих, ами сложих от крема и заформих и останалите кифли :)
И какви кифли станахааа, вкуснии. 
Малката ги нападна още щом ги видя готови.




Продукти:

500 мл. прясно мляко
3 броя яйца (единият жълтък се заделя за намазване)
150 г. захар
6 с.л. олио (може и разтопено масло или маргарин)
щипка сол
ванилия
1 кубче прясна мая
брашно (почти килограм) за средно меко тесто
кристална захар за поръсване
пудра захар (по желание)

за пълнежа -

2-3 (че и повече :) ) пак. локум
или
1 крем (на д-р Йоткер, домашен млечен или по желание със същата гъстота)

Можете да замесите тесто с половината продукти, ако искате по-малко бройки да излязат като количество.


СТЪПКИ:

1. В 1/2 ч.ч. топло мляко си разтваряте маята, заедно с 1 ч.л. захар и 1 ч.л. брашно. Разбърквате и изчаквате да втаса.
2. Пресявате си брашното, изсипвате го в достатъчно голяма тава и правите кладенче в него.
3. Чуквате 2 яйца и 1 белтък, разбивате ги добре, прибавяте захарта и пак разбърквате. Последователно добавяте олиото, щипка сол, ванилията, вече втасалата мая и останалото прясно мляко.
4. Постепенно си добавяте брашно и замесвате средно меко тесто. Поставяте го в намаслена купа и оставяте да втаса (да удвои обема си).
5. През това време си приготвяте плънката - локум или крем.
6. След като тестото втаса, си го разделяте на 4 топки. Всяка топка разточвате върху набрашнена повърхност с дебелина около 0.3 см. и оформяте голям кръг (изрязвате ако е необходимо) с диаметър около 35-40 см.
7. Разрязвате на триъгълници, на всеки триъгълник правите лек разрез по средата от горната страна, като го разделяте на две. 
8. От двете страни слагате по парче локум


 или по малко от крема. 


9. Завивате на руло и оформяте кифли, като леко притискате краищата им, за да не излезе пълнежа.
10. В тава покрита с хартия за печене подреждате готовите кифли на разстояние една от друга (за да не се слепят) и ги оставете  да втасат. След което ги намажете с разбития жълтък примесен с капки олио и капки прясно мляко.


11. Поръсете с кристална захар по желание и печете в предварително загрята фурна на 180 градуса до приятен загар (до готовност).



Ако не сте поръсили с кристална захар преди печене, готовите кифли може да поръсите обилно с пудра захар.




Да ви е сладко!

Няма коментари:

Публикуване на коментар