13 февруари 2014 г.

Палачинки

Едва ли някой не знае как се забъркват класическите палачинки, но все пак нека и тази рецепта присъства в блога. 
А който скоро не си е хапвал, сега е времето да му напомня това :)
За да направите хубави палачинки, трябва време, любов и никакъв майсторлък :)





 И ако имате малко време преди да хукнете към кухнята, прочетете това.


Продукти:

2 ч.ч. брашно
0,5 литра прясно мляко (може да се замести наполовина с вода)
4 яйца
2 щипки сол
2 с.л. разтопено масло
1 равна ч.л. хлебна сода

СТЪПКИ:

1. Яйцата се разбиват, добавя се млякото (могат да се направят и с вода вместо мляко, но тогава стават много леки и не чак толкова плътни и вкусни или 1:1 мляко и вода)
2. Брашното се пресява и се смесва със содата. Добавяме на малки порции, за да не стане на бучки, за това най-добре е да се използва миксер. Добавяме и солта.
4. Получената смес трябва да е с гъстота на боза, ако е по-гъста може да се добави малко мляко, или малко брашно, ако се е получила по-рядка.
5.  Палачинките се пържат на слаб огън, като предварително тиганът се намазва с масло или олио с помоща на памуче, тампон или четка. По възможност използвайте тефлонов тиган или тиган за палачинки.
6.  Когато палачнката сама се отлепи от тигана по краищата и може лесно да се повдигне с лопатка, е готова за обръщане.
7.  Готовите палачинки може да се поднесат със сладка или солена плънка, навити на руло или сгънати във формата на джобче.




Бон Апети :)








Няма коментари:

Публикуване на коментар