19 март 2014 г.

Бабините локумки

Още щом видях идеята за оформлението от интернет, веднага реших, че ще го приложа.
А две пакетчета локум си седяха кротко и чакаха момента на своята премиера.
Ето, че и той дойде, представям ви познатите на всички локумки (но този път направени с мас).


Продукти:

1 ч.ч. свинска мас (на стайна температура, трябва да е мека и пухкава)
1 ч.ч. захар
1 яйце
1 ч.ч. кисело мляко
1 равна ч.л. хлебна сода (угасена в киселото мляко)
около 400 г.  брашно

за плънката -  2 пакетчета локум

ванилия, пудра захар за поръска


СТЪПКИ:

1. Замесваме от продуктите меко тесто, което не трябва да лепне по ръцете.
2. Върху набрашнен плот слагаме част от тестото и разсточваме на кора с дебелина около 0.3 см. и оформяме кръг.
3. Разрязваме на 12 триъгълника, като в долната тънка част правим три леки успоредни разреза по дължина. В широката част на всеки триъгълник поставяме 1/4 (или повече) от едно локумче, загръщаме горните ъгълчета върху локума и навиваме като кифлички.


4. Подреждаме локумките на разстояние една от друга  в тава (не е нужно да я омазнявате) без или с хартия за печене - по избор.


5. Печем до порозовяване в предварително загрята на 170-180 градуса фурна. 


Готовите локумки, докато са още топли можете да поръсите с пудрата захар,  която сме ароматизирали с малко ванилия на прах. 


Трябва да имате впредвид, че топлите локумки поемат повече пудра захар от леко охладените и съответно стават доста по-сладки. 


 Ефектно и вкусно!

Бон Апети :)

1 коментар: