Скордаля е вид разядка (чеснов сос) от гръцката кухня.
Признавам, дори не бях чувала за скордаля, докато не видях публикацията за нея в блога на моята приятелка Снежи, която от години живее в Гърция.
Записах си наум, че скоро ще я направя, но бях позабравила.
И докато се рових из многото рецепти, попаднах отново на скордаля и реших, че вече и аз ще я направя.
Допадна ми много на вкус и мисля пак да повторя, а да знаете колко видове имало още, ако имате време прочетете тук.
Продукти:
4 броя сварени средно големи картофа
4 големи скилидки чесън
около 100-120 мл. зехтин (или олио)
сок от един лимон
сол на вкус
СТЪПКИ:
1. Сваряваме си картофите, обелваме ги и оставяме настрани да поизстинат.
2. В блендер (или с пасатор) слагаме вече изстиналите картофи, чесъна, зехтина, лимоновия сок и солта и пасираме на пюре.
3. Ако получената смес е много гъста, разредете с малко кисело или
прясно мляко.
Обикновено скордаля се сервира с риба – пържена или печена, но е много вкусна и намазана на филийка хляб.
Бон Апети :)
Вили,много хубава и пухкава ти е станала.На мен също много ми допада и е страшна разядка.
ОтговорИзтриванеБлагодаря Снежи, сега мисля да направя и от другите видове :)
ИзтриванеЕй преди време коко много бях търсила подобен сос, но и така не о намерих в интерент явно е трябвало да се поровя и в по задните страници, а не само в първите 2 -3,които ми се покажат.Много се радвам че ни давате рецептата за този сос.Преди време докато бях на гости ми сервираха и казаха, че е по тяхна рецепта и не искаха да ми ядът, но като чета продуктите мисля че беше нещо подобно.Още днес щего направя и дано се окаже същият сос.Благодаря ви много и а снимките, така намазан на филийка изглежда още по апетитно.
ОтговорИзтриванеРадвам се, че мога да Ви бъда полезна :) Е, тази разядка (или сос), не съм го измислила аз, но наистина е вкусно, и искрено се надявам дори и да не е същият, който са Ви предложили, този да ви хареса :)
ИзтриванеВ моя край, Свиленград, соса за риба го правиме подобен, но без картофи, само накиснат хляб, орехи, чесън и сол, миксирани. Страхотен е.
ОтговорИзтриванеНаистина е страхотен! Между другото и аз го правя така, без картофи :), нищо, че сме от различни краища. Не съм ходила все още за съжаление в Гърция, и за това споделих и аз соса на Снежи, който всъщност се оказа вкусен. Но и нашия си е хубав, без да ходим до Гърция нали :)
Изтриване