6 март 2014 г.

Слоесто хлебче с богата плънка


Много познато хлебче, но с богата и вкусна плънка :)
Можете да си сложите в плънката това, което обичате и ще се изненадате от резултата.




Продукти:

за тестото -

1 яйце
300 мл. топла вода
500 г. брашно
20 г. прясна мая
2 с.л. олио
1 ч. л. захар
1 ч. л. сол


за плънката -

колбас (по ваш избор)
сирене
кашкавал
пресен зелен лук
лютеница (може да я пропуснете)

количеството и вида  на плънката е според вашето желание

СТЪПКИ:

1. Пресяваме си брашното в по-голяма тавичка и правим кладенче.
2. Разтваряме маята в топлата вода, заедно с 1 ч.л. захар и 1 ч.л. брашно и оставяме да втаса.
3. В кладенчето чукваме яйцето,  изсипваме водата с маята, прибавяме олиото и солта.
4. Замесваме си меко тесто, което оставяме да втаса. Втасалото тесто разточваме на правоъгълник с дебелина около 0.5 см., намазваме с помоща на четка с олио. На тънък слой слагаме от лютеницата  и разнасяме навсякъде, а върху нея разпределяме продуктите за плънката. 


5. Нарязваме на три еднакви ленти по дължина. Поставяме ги една върху друга и нарязваме на правоъгълници. 
6. В продълговата форма за кекс (намазнена добре или покрита с хартия за печене) прехвърляме правоъгълниците (изправени) едни до други.
7. Отново изчакваме да втаса. След което намазваме с масло или разбит жълтък, размесен с малко олио (по желание) втасалото хлебче отгоре.


8. Печем в затоплена фурна на 180 градуса (или според фурната, всяка е различна) до готовност.

Когато се опече го завийте с кърпа за 10-ина минути, няма нужда да го режете, филийките сами се отделят.



Да ви е сладко :)

Няма коментари:

Публикуване на коментар