4 март 2014 г.

Петльови мераци

Сетихте ли се за какво иде реч :) 
За пилешките трътки разбира се :)

Копирано от сайта "Здраве":

Полезни ли са пилешките трътки?

Може би много от вас ще се погнусят от въпроса: „Полезни ли са  пилешките трътки?“  или ще се присмеят на темата, но знаете ли, че легендарните музиканти от „Юрая Хийп“ са поискали в менюто им да има пилешки трътки, когато идват през 2003 г. в България?
Пилешко месо от трътки съдържа около два до три пъти повече полиненаситени мазнини, отколкото повечето видове червено месо, когато се измерва като процент от теглото. Но това е най-вече в кожата на трътката.
Месото се характеризира с високо съдържание на необходими за човека минерали: протеин, калий, магнезий, фосфор, желязо; витамини: В2, В6, В12, А и Е. Трътките имат ниско съдържание на колаген, затова се усвояват лесно като храна. Те са полезни при заболявания на стомашно-чревния тракт (за стомаси с всякаква киселинност), захарен диабет, затлъстяване.
Aко в 100 гр порция печени пилешки гърди има 4 грама мазнини и 31 грама протеини,то в трътката има 8 грама мазнини и 20 грама протеини. Което е почти толкова, колкото е в свинска печена пържола. Даже там стойностите са по-високи.
За да могат да се ядат трътките, те се почиства от  жлезата – подутинка като пъпка. Изрязва се добре до костта.
Изчистени се запичат в тава с мъничко вода (която се изпарява и започват да се пържат в собствен сос), но се осоляват преди това добре. Пекат се до порозовяване. Разбира се, има и много други вкусни рецепти с трътки!

Аз избрах, запечени на скара, под формата на шишчета.
Ама толкова им се точих на тия трътки, и за мое нещастие нито една снимка на вече готовите петльови мераци не стана, единствено тази, от която се надявам да добиете представа. 

При първият удобен случай, обещавам да подменя снимката.


Най-бавната част от готвенето на трътки е почистването им. Трябва да се махнат перата и  жлезата, която се намира над трътката. След това се овкусяват с подправки на вкус и се пекат или пържат. При пържене обаче стават много по-тежки.

Продукти:

1 тарелка пилешки трътки
сол, черен и червен пипер, чубрица, чеснов сос, олио
лук, пресен пипер

дървени шишове


СТЪПКИ:

1. Изчистваме трътките  добре и овкусяваме със солта, черния  и червеният пипер, соевият сос, чубрицата, олиото и чубрицата. Тоест правите си марината от тези продукти, количеството е според това на трътките и вкусовите ви предпочитания. По желание може да сложите и изцеден лимонов сок. Не е нужно  да стоят дълго време в маринатата.


2. Нанизваме на дървени шишове като редуваме с лук и пресни чушки (по желание).



3. Печем  до готовност (на ел.скара, стават и на парти грил).


Вкусно и засищащо :)




Няма коментари:

Публикуване на коментар