Сетихте ли се за какво иде реч :)
За пилешките трътки разбира се :)
Копирано от сайта "Здраве":
Полезни ли са пилешките трътки?
Може би много от вас ще се
погнусят от въпроса: „Полезни ли са пилешките трътки?“ или ще се
присмеят на темата, но знаете ли, че легендарните музиканти от „Юрая
Хийп“ са поискали в менюто им да има пилешки трътки, когато идват през
2003 г. в България?
Пилешко месо от трътки съдържа
около два до три пъти повече полиненаситени мазнини, отколкото повечето
видове червено месо, когато се измерва като процент от теглото. Но това
е най-вече в кожата на трътката.
Месото се характеризира с високо съдържание на необходими
за човека минерали: протеин, калий, магнезий, фосфор, желязо; витамини:
В2, В6, В12, А и Е. Трътките имат ниско съдържание на колаген, затова се
усвояват лесно като храна. Те са полезни при заболявания на
стомашно-чревния тракт (за стомаси с всякаква киселинност), захарен
диабет, затлъстяване.
Aко в 100 гр порция печени пилешки гърди
има 4 грама мазнини и 31 грама протеини,то в трътката има 8 грама
мазнини и 20 грама протеини. Което е почти толкова, колкото е в свинска
печена пържола. Даже там стойностите са по-високи.
За да могат да се ядат трътките, те се почиства от жлезата – подутинка като пъпка. Изрязва се добре до костта.
Изчистени се запичат в тава с мъничко
вода (която се изпарява и започват да се пържат в собствен сос), но се
осоляват преди това добре. Пекат се до порозовяване. Разбира се, има и
много други вкусни рецепти с трътки!
Аз избрах, запечени на скара, под формата на шишчета.
Ама толкова им се точих на тия трътки, и за мое нещастие нито една снимка на вече готовите петльови мераци не стана, единствено тази, от която се надявам да добиете представа.
При първият удобен случай, обещавам да подменя снимката.
Най-бавната част от готвенето на трътки е почистването им. Трябва да се махнат
перата и жлезата, която се намира над трътката. След това се
овкусяват с подправки на вкус и се пекат или пържат. При пържене обаче стават много по-тежки.
Продукти:
1 тарелка пилешки трътки
сол, черен и червен пипер, чубрица, чеснов сос, олио
лук, пресен пипер
дървени шишове
СТЪПКИ:
1. Изчистваме трътките добре и овкусяваме със солта, черния и червеният пипер, соевият сос, чубрицата, олиото и чубрицата. Тоест правите си марината от тези продукти, количеството е според това на трътките и вкусовите ви предпочитания. По желание може да сложите и изцеден лимонов сок. Не е нужно
да стоят дълго време в маринатата.
2. Нанизваме на дървени шишове като редуваме с лук и пресни чушки (по желание).
3. Печем до готовност (на ел.скара, стават и на парти грил).
Вкусно и засищащо :)
Няма коментари:
Публикуване на коментар