Не ме бива в направата и украсата на торти (дано някой ден се понауча), но ето последната, която на вкус ми хареса (можеше и по-добре), на вид пък за малко да не се получи.
Всъщност тортата е много лесна и всеки би се справил, а украсата е по ваш избор.
Продукти:
за блатовете -
5 броя яйца
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. брашно
1 ванилия
1 пак. бакпулвер
3 с.л. какао
3 с.л. кокосови (бели) стърготини
за крема -
200 мл. сладкарска сметана
400 мл. заквасена сметана
1/2 ч.ч. пудра захар (ако искате да е по-сладък добавете още захар)
за украса-
пурички
кокосови стърготини
кора от портокал (или захаросани портокалови корички)
СТЪПКИ:
1. В по-голяма купа отделяме жълтъците, които разбъркваме добре с 1/2 от захарта, след което прибавяме брашното с размесения в него бакпулвер и ванилията.
2. Отделно разбиваме белтъците с останалата захар и внимателно прибавяме към първата смес.
3. Получената кексова смес разделяме по-равно в три купички. В едната добавяме какаото, в другата кокосовите стърготини, а третата оставяме така.
4. Печем блатовете поотделно до готовност. Получават се три по-тънки блата, но ако искате може да разделите сместа на две и да опечете само два по-дебели блата.
5. За крема - разбиваме си сладкарската сметана по указания начин, към нея добавяме предварително разбърканата заквасена сметана с пудра захар на вкус (зависи колко сладко искате да стане). Объркваме внимателно до еднородна смес двете сметани.
6. Сглобяването на тортата е както при всяка торта. Най-отдолу слагаме жълтия блат (без нищо), следва част от крема, отгоре поставяме какаовия блат, пак крем, следва блата с кокоса, и отгоре тортата се покрива с останалия крем (към който добавих малко разтопен шоколад за цвят) и леко се разнася и отстрани на тортата. Така по-лесно ще можете да залепите пуричките отстрани.
Тъй като всяка пуричка сразвах на три части, останалите песъчинки от тях посипах отгоре на тортата с портокаловите корички, открая обиколих с кокосови стърготини, отстрани направих оградка от пуричките.
Разбира се, украсата е според желанието и наличните продукти.
Тортата не изисква много усилия, а от себе си за разкош можете да добавите по-нещичко.
Няма коментари:
Публикуване на коментар