Хачапури е много популярно кавказко ястие ("хачо" - извара, "пури" - хляб).
Това е вид баница със сирене, но в действителност хачапури се прави в много и различни видове - отворено и затворено, с яйце (яйцето се излива в отвора на хачапурито и се запича леко) и без яйце, може да се пече на фурна и да се пържи на тиган.
По форма може да бъде овално, квадратно и най-разпространеното - кръгло.
Тестото за истинското хачапури се прави по по-специален начин и задължително с кисело мляко, и не трябва да бъде нито много твърдо, нито прекалено меко. Както казват грузинските домакини - тестото за хачапури трябва да бъде нежно. То се прави без мая, но в кулинарната литература са известни рецепти за хачапури и с тесто с мая.
За класическото грузинско хачапури се използва изсъхнало сирене, но ако е прекалено солено, по-добре е да се изкисне.
Тестото с мая е по-пухкаво и леко, а без мая - по-рохкаво.
Има и видове хачапури с пластове тесто, от които долните два пласта са от обикновено тесто, а следващите четири - от парено тесто.
Плънките са различни, но винаги се използват различни твърди видове сирена.
Всъщност, хачапури може да се сравни с и с пица, особено с пица "Калцоне".
Това е вид баница със сирене, но в действителност хачапури се прави в много и различни видове - отворено и затворено, с яйце (яйцето се излива в отвора на хачапурито и се запича леко) и без яйце, може да се пече на фурна и да се пържи на тиган.
По форма може да бъде овално, квадратно и най-разпространеното - кръгло.
Тестото за истинското хачапури се прави по по-специален начин и задължително с кисело мляко, и не трябва да бъде нито много твърдо, нито прекалено меко. Както казват грузинските домакини - тестото за хачапури трябва да бъде нежно. То се прави без мая, но в кулинарната литература са известни рецепти за хачапури и с тесто с мая.
За класическото грузинско хачапури се използва изсъхнало сирене, но ако е прекалено солено, по-добре е да се изкисне.
Тестото с мая е по-пухкаво и леко, а без мая - по-рохкаво.
Има и видове хачапури с пластове тесто, от които долните два пласта са от обикновено тесто, а следващите четири - от парено тесто.
Плънките са различни, но винаги се използват различни твърди видове сирена.
Всъщност, хачапури може да се сравни с и с пица, особено с пица "Калцоне".
Моето предложение е за мързеливо хачапури, чиято рецепта видях в сайта на BG-Mama, публикувана от Labrex. Бързо и също толкова вкусно
Продукти:
1 яйце
200 гр сметана (или кисело мляко + 1с.л. майонеза, или просто само кисело мляко)
1 ч.ч. брашно (250 мл.)
1/2 пакетче бакпулвер (може и със сода, изгасена с оцет или лим.сок)
щипка сол
сирене, кашкавал
СТЪПКИ:
1. Смесваме в купа яйцето и киселото мляко, разбиваме с тел или вилица (може и с миксер).
2. Добавяме
брашното с бакпулвера и щипка сол.
3. Готовото тесто изсипваме в тавичка (кръгла с диаметър на дъното 24
см., но може и в правоъгълна),
намазана с краве масло, олио или друга мазнина. С мокра ръка изравняваме и отгоре ръсим настъргано на едро ренде (или натрошено)
сирене или кашкавал (в моя случай е и с двете).
4. Печем
в предварително затоплена фурна на 170-180 градуса до готовност.
Когато хачапурито е готово, намазваме с краве масло или маргарин, но може и без да мажете с мазнина.
Бързо, лесно и вкусно :)
Няма коментари:
Публикуване на коментар