11 април 2020 г.

Постен портокалов кекс

Седенето у дома не ни се отразява много добре на фигурата, нооо трябва да се готви и да се хапва :)
Пожелавам ви да сте здрави и спокойни, нещата ще си дойдат на място рано или късно. Въпреки трудностите, въпреки безизходицата понякога или оставането без работа, както се случи и при мен по време на тази пандемия ... аз вярвам, че е трябвало да се случи така. И след всичко лошо и неприятно, идва хубавото и приятното, просто е трябвало да минем по този път...
Но да се върна към днешната публикация, едно постно портокалово кексче.
Рецептата ми попадна някъде из интернет пространството, като от мен добавих единствено любимото ми маково семе. Имах едни мини портокали в къщи, които по-скоро наподобяваха лимони, едни такива кисели ... но пък реших, че са идеални за моето кексче. Просто трябваше да добавя малко повече захар. 



Продукти:

1 и 1/2 ч.ч пресято брашно
1 щипка сол
1 к.л. сода за хляб
3/4 ч.ч захар
1 ч.ч. пресен портокалов сок
1/3 ч.ч. олио
1 с.л бял оцет ( ябълков)
кората от 1 портокал - настъргана
1 ванилия
маково семе - 2 -3 с.л.

за глазурата:
2 с.л портокалов сок +пудра захар
стафиди за украса - по желание



СТЪПКИ:


1. В голяма купа изсипваме пресятото брашно заедно със содата и солта.
2. В друга купа смесваме захарта, портокаловия сок, олиото, настъргана кора, ванилията и оцета.
3. Разбиваме с тел, с миксер или вилица сместа докато се стопи захарта и изсипваме в купата с брашното. Добавяме и маковото семе и разбъркваме всичко до еднородна смес. Ако не обичате семена от мак, просто не ги добавяйте.
4. Изсипваме във форма за кекс (намаслена или покрита с хартия за печене) и печем около 40 минути до златист загар на 170 - 180 градуса, като проверяваме с дървен шиш дали се е опекъл.

5. Изчакваме да се охлади и намазваме с портокаловата глазура, като за нея разбъркваме портокаловия сок с толкова пудра захар, колкото да се получи гъста кашичка.



 Отгоре по желание слагаме стафиди.



Няма коментари:

Публикуване на коментар