30 април 2020 г.

Лесна торта с домашен крем

... и декорация от домашни целувки. Е, малко не ми се получиха този път, но нямах време за поправка, а и така по-неглиже и не чак до толкова идеални си ми харесаха повече. 
Та бързам да си поместя тази тортичка в публикациите ми за месец април, защото макар и толкова обикновена и семпла, тя ми е скъпа. Защото я направих за 17-я рожден ден на нашето порастнало момиче. Да ви кажа честно, бяхме решили за улеснение да си купим готова, но реших, че малката домашна тортичка е по-специална от всяка друга в случая. И тъй като не си падам по сложните торти, както винаги замислена в движение и направена така набързо се получи и този път. Но това е моята тортичка за моето момиче, и точно това я прави СПЕЦИАЛНА, като самата нея!


Продукти:

за блата-
4 броя яйца
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. брашно
1 пак. бакпулвер
40 мл. олио

за крема-
250 мл.  прясно мляко
2 жълтъка
2/3 ч.ч. захар
4 с.л. брашно
50 г. масло

СТЪПКИ:

1. Разбиваме яйцата с миксер почти до побеляване и тогава прибавяме захарта. Следват олиото, пресятото брашно с бакпулвера /като при добавянето на брашното разбъркваме с шпатула/.
2. Изсипваме кексовото тесто  във форма за торта с подвижно дъно (с диаметър от 24 см.), застлана с хартия за печене. Изпичаме в предварително загрята фурна на 180 градуса до суха клечка в средата за около 40 минути. Печем на включен долен реотан почти до края на печенето. В последните 5-10 мин. се включват и двата реотана.
3. Изстиналия блат разрязваме на два или три блата /в моя случай са два/.
4. Приготвяме крема - смесваме млякото и захарта в метален съд и го поставете на бавен огън да заври. Отделно разбиваме жълтъците, добавяме брашното и малка част от млякото. Разбъркваме до еднородна гладка смес. Прибавяме сместа на тънка струя при непрекъснато бъркане към млякото и бъркаме докато се сгъсти. Сваляме крема от огъня и добавяме маслото и разбъркваме докато се разтопи напълно и усвои от крема.
5. Сглобяваме тортата във формата, като на дъното слагаме единия блат и леко сиропираме с прясно мляко, покриваме с 1/2 от крема и внимателно поставяме отгоре втория блат. Отново сиропираме леко блата с прясно мляко и покриваме с останалата 1/2 от крема.
Украсяваме тортата с домашни целувки, които си правим от двата останали белтъка.


Лесна, съвсем обикновена, но най-специалната торта!




1 коментар:

  1. Да е жива и здрава рожденничката Вили.Много успехи и здраве най - вече.Без здраве няма просперитет в живота.Чудесна изненада е тази торта, обичам лесни и бързи рецепти.Чудесно предложение за празнична трапеза.
    Поздрави и усмихнат ден !

    ОтговорИзтриване