22 април 2020 г.

Прясно зеле с лютеница и пилешки бутчета

Разбира се, че това е елементарно ястие, всеки би се справил в кухнята, нооо може пък и да има такива дето търсят точно това :)  Пък и зелето беше толкова вкусно, че не се сдържах, да го увековеча и тук :)
От мама съм се научила зелето да го посварявам почти до готовност, след което го мятам във фурната. Наистина става вкусно, но така цапам повече съдове, отколкото да го сложа във фурната и да забравя за него поне за час.
Дали от зелето, но съм 100 % сигурна, че зависи и от него, накрая всички си облизахме пръстите.


Точни количества на продуктите няма как да дам за едно такова ястие. Това са типичните домашни манджички, които се правят с продукти на око, на вкус, ами това им е магията!!
Но в случая ще се опитам да го направя!

Продукти:

прясна зелка - 1 средно голяма
моркови - 2 малки
домати /пресни, от консерва или лютеница/ - 200 г.
олио - 100 мл.
подправки на вкус - сол, черен и червен пипер, дафинов лист
пилешки бутчета - 2 броя
пресен магданоз


СТЪПКИ:


1. Прясното зеле го почистваме от външните листа, и нарязваме на ивици върху дървена дъска с удобен нож. 
2. Слагаме зелето в тавичката, в която ще го готвим. Добавяме сол на вкус и хубаво го намачкваме с ръце. Прибавяме червен и черен пипер на вкус, олио и отново объркваме.
След това прибавяме морковите /почистени и нарязани на малки кубчета/ и доматите, може да са пресни /настъргани на ренде/, от консерва или лютеница и отново объркваме зелето. В моя случай е с лютеница и може би за това вкусът на зелето стана вълшебен.
Но ако използвате лютеница, тогава може да сложите много малко  сол, тъй като тя е достатъчно овкусена. 
3. Подготвяме си пилешките бутчета - почистени и измити и разполовени на две или цели. Слагаме ги в тавичката при зелето. Доливаме малко водичка /около 1ч.ч. и при необходимост в процеса на готвене прибавяме още/. Обливаме с водичката от зелето и пилешките бутчета. На места в зелето слагаме малки парчета дафинов лист  /3-4 бр./.
4. Слагаме зелето в предварително затоплена фурна на 180 градуса и готвим до готовност на месото и зелето. Докато се готви, опитваме зелето дали се е сготвило и разбъркваме от време на време. Ако водата се е изпарила, а зелето не е готово, доливаме.



Елементарно, но пък много вкусно, поднасяме с нарязан върху ястието пресен магданоз.


Няма коментари:

Публикуване на коментар