11 декември 2013 г.

Кошнички с млечен крем и плодове

Категоричното мнение на кулинарите от двете страни на океана е, че един от най-лесните и вкусни десерти, създавани някога, е млечният крем и то в комбинация с пресни сезонни плодове. Неустоимата нежност на крема кореспондира по невероятен начин с вкуса на праскови, кайсии, ягоди, банани, портокали, ананас, киви, манго, малини и всички онези природни вкусотии, които големите магазини вече ни предоставят целогодишно. А, като особено вещи в приготвянето на десерти, французите са прибрали цялата тази сладост в симпатични кошнички от фино разточени кори. Все пак всички сме чували за страстта им първо да нахранят очите, а чак след това и да угодят на небцето.

Винаги имам под ръка у дома кори за баница, дали за баница, тиквеник, сладкиш "Наполеон", банички на тиган или пък за сладки кошнички, които ще опиша след малко :) Идеята не е моя, а за пълнежа всеки може да импровизира. В случая моите са с млечен крем и праскови, защото ги правих през лятото. Но те могат да се заменят с плодове според сезона.Освен, че стават вкусни, са и красиви и много ефектни.

Продукти:

 

за кошничките -

     
4 -5 листа от кори за баница
мазнина за намазване на корите
плодове по избор според сезона

за крема - 

1 литър  прясно мляко
1 ч.ч. захар
6 - 7 с.л. брашно
2 - 3 броя яйца
1 пак.ванилия
 

СТЪПКИ:

1. Корите за баница се поставят една върху друга и се нарязват на 3 части по дължина и след това на 4 по ширина. Слага се по една част във всяко гнездо на форма за мъфини (намаслени), намазват се с малко масло, отгоре се поставя част от кора, но ъглите да не съвпадат с долната, масло, отгоре - трета, също разминаваща се, и отново - масло. В една формичка може да наредите до 4-5 от изрязаните кори.


2. Печем до златисто. Изваждаме и охлаждаме кошничките, и приготвяме крема за пълнежа им.


3. За млечния крем: Разбиваме 2 (или 3) яйца с 1 ч.ч. захар до побеляване, добавяме 6 - 7 с. л. брашно и ванилията. Слагаме млякото на котлона, като се сгорещи, махаме встрани и изсипваме на тънка струйка сместа, отново слагаме на котлона и бъркаме енергично, до сгъстяване на крема.
4. Във всяка кошничка изсипваме от крема, отгоре нареждаме нарязани плодове според сезона. Може да се доукраси с шоколадови или цветни пръчици или кокосови стърготини. 
5. След час (хубаво е да престоят, за да си поемат малко от крема) са готови за хапване.


Няма коментари:

Публикуване на коментар