17 декември 2013 г.

Ориз с фиде


 Много популярно ястие в Египет, а и в целия арабски свят, а аз го преоткрих съвсем скоро, и то  съвсем случайно. Чудесна гарнитура е, а който е на диета може да го консумира и като основно ястие :) 
Предполагам вида на ориза е от значение, но аз използвам български, и също става много вкусно.

 




Продукти:

1  ч.ч. ориз
1/2 ч.ч. фиде
60 мл. олио (масло)
2 1/2 ч. ч. вода
 сол, черен пипер, риган  на вкус


СТЪПКИ:


1. Измиваме  ориза под течаща вода ( докато водата се избистри) и се отцежда.
2.В дълбок съд се загрява олиото (маслото) и запържваме фидето до кафеникаво, внимавайте да не го загорите.
3. Прибавяме ориза и разбъркваме с фидето и позапържваме отново заедно за кратко.
4. Прибавяме водата, сол, черен пипер, риган на вкус  и се разбърква.
5. Покриваме съда с капак и оставяме на тих огън да се свари и да си поеме водата. 

В зависимост от вида на ориза, с който правите ястието, може да се прибави повече или по-малко вода.

Добър апетит!

Няма коментари:

Публикуване на коментар