3 декември 2013 г.

Питка "Саламени розички"


У дома често се разнася уханието на топла домашна питка. Въпреки, че не обръщат внимание на оформлението на питката (няма време за такова нещо :) ), всеки път я правя по различен начин. Това е питката ми, която нарекох "Саламени розички".


 

Продукти:

 

1 кг. брашно тип 500 (по-малко отива, излишното приберете за следващата питка)

 400 мл. краве прясно мляко

 3 бр. яйца

1 ч.л. захар

 1 с.л. сол

6 с.л.олио 

1 пак. жива мая

200 гр.салам шунков (или шпеков, но по-добре става с шунков) 

 

    СТЪПКИ:

     

    1. Слагаме маята, заедно с 1 ч.л.захар и 1 с.л. брашно в 100 мл. затоплено прясно мляко да шупне (да втаса).

    2.  Пресяваме си брашното, изсипваме го в тавичка и си правим кладенче.

    3.  В него чукваме 2 яйца и 1 белтък, като жълтъка оставяме за намазване. Разбиваме яйцата, прибавяме млякото с маята, олиото, солта, и останалото прясно мляко.

    4.  Замесваме си меко тесто, което оставяме да почине (да втаса). След което разделяме тестото на 3 топки, от всяка си разточваме кора, която режем на ленти около 5 см.

    5.  Предварително си нарязваме салама на кръгчета, и всяко кръгче на две. Слагаме на разстояние едно от друго 3-4 половинки върху всяка лента и навиваме на руло.

    6. Така процедираме с останалото тесто. Нареждаме розичките в намаслена тава и оставяме да втасат. 

     

     

    След като втасат ги намазваме с жълтъка, размесен с малко олио и прясно мляко.

     

     

     

    7.  Слагаме да печем в предварително загрята фурна на 180 С.

     

     

     Приятен апетит :)

     


     












                                                                                                               

    9 коментара:

    1. Страхотна Питка, с тези саламчета още по- вкусно ми става. Ще я направя за 25 Декември от сега си записвам, истински разкош!

      ОтговорИзтриване
    2. :) радвам се, че Ви е допаднала, ще очаквам снимки и коментари, весели празници пожелавам!!!

      ОтговорИзтриване
    3. Oi, Violeta!
      Sou do Brasil, amei a sua receita e quero fazer aqui em casa, porém tem alguns ingredientes que não traduz, você poderia me informar qual o seu país para que eu possa tentar traduzir?
      Agradeço!

      ОтговорИзтриване
    4. Hello, I am very glad that you liked the cake, but do not know how to help? Which does not translate, I could translate it into English, so if you want?

      ОтговорИзтриване
    5. I am from Bulgaria, Find Bulgarian translation, if it does not translate the English!

      ОтговорИзтриване
    6. идеята за нея от къде си я взехте защо не пишете...За първи път в интернет пространството съм я публикувала обаче с кренвирши в няколко готварски групи-яд ме е че не се уточнява откъде е и се правите на гоооолеми готвачи..

      ОтговорИзтриване
      Отговори
      1. Извинявам се госпожо, точно такава питка никъде не съм видяла, идеята като розичка със салам и то с бутер тесто видях в някакъв чужд сайт, който не съм запомнила. По простата причина, че тогава нямах намерение и идея за този блог. Не съм казала, че съм голям готвач, както виждате моите ястия са прости и обикновени, и когато вземам идея винаги упоменавам от къде е. И ако не Ви затруднява моля дайте линк към публикацията си, защото наистина не съм я срещала никъде. А пък дали и Вие точно сте измислили това, малко се съмнявам, така че недейте да нападате. Всичко в кулинарията е вече измислено, останалото е плод на импровизация госпожо. Аз не претендирам, че съм измислила нещо, а дори и не виждам смисъл да уточнявам от къде е видяно, но го правя!!! Чакам и Вашият отговор :)

        Изтриване
    7. Az ia vidiah v niakakav sait predi 2 godini-testoto e pochti sa6toto,no go razdeliam na pitki koito raztochvam elipsovidno i maja s masalcei narejdam salama na ednata srtana i pregavam pitkata varhu salamceto taka ,ce to da e mejdu testoto koeto navivam na rolce i taka dokato zapalnia tavata....

      ОтговорИзтриване
      Отговори
      1. Възможно е. Аз видях само идейката като отделна розичка, а тестото си е универсално, така си го замесвам почти винаги. Пък то и рецепти за тесто много няма :) А Вашата питка е била също чудесна и вкусна :)

        Изтриване