29 юли 2014 г.

Носталгия ..... и сладко от джанки

А защо не ? Имам впредвид за сладкото от джанки :) А може би сте опитвали вече :)

Този пост се каня да публикувам може би от месец, но все отлагах, събирах снимков материал :) Не, че моите снимки са толкова вдъхновяващи ... но са си мои, а тези носят толкова носталгия ...
Съвсем скоро ни предстои да заминем на около 200 километра от дома и да се установим на ново местенце. С нетърпение и голямо притеснение очаквам този момент.
Но не съм и предполагала, че мога да изпитам тази носталгия, не само към дома, в който съм прекарала половината си живот, а и към близките ми хора ... Толкова сме свикнали едни с други, че дори и не съм помисляла какво би станало ако сме разделени, дори и на толкова малко разстояние, което за мен е огромно.
Ние сме от хората, които се радваме и на най-малкото. Нямаме тази възможност да пътуваме и да разглеждаме навред красоти. Е, дано някой ден пък имам :) Но, това, което си имаме, си го обичаме и се грижим за него.
Родителите ми си имат една разкошна вила (наследство от дядо ми) и местенце, на което моята  мама сее какво ли не - цветя, зелени подправки всякакви, зеленчуци, дръвчета с плодове, че и лозя. Не им е лесно въобще, но пък да знаете колко е сладко домашното. А колко приятно е, когато лятото се събираме заедно. И зимата е невероятно. И въпреки, че ще се връщам у дома (не зная колко често), носталгията ми е огромна още преди да съм заминала ...

Колко прекрасни спомени имам още от дете, та до днес, когато аз вече самата имам две прекрасни дъщери :)
Този пост ще бъде един скъп спомен от отминалото време, и се извинявам ако с нещо съм ви отегчила дотук.


















Да знаете колко много ми говорят тези съвсем обикновени снимки ... 

А сладкото от джанки винаги ще го свързвам и с тази моя носталгия.
Ех, тези джанки :) Децата ги обожават, да ги питаш защо и те не знаят.

Аз пък реших да направя сладко от тях, при такова изобилие в градината.


Добавих и малко от опадалите круши, и стана невероятно.

Миналата година имах неочакван подарък от Dr.Oetker , и преоткрих някои техни продукти, за което съм много доволна и благодарна.



От тогава предпочитам сладката да  правя с Гелфикс Екстра 2:1 на Dr.Oetker.
Резултатът е чудесен. Опитайте и вие.

Та, за сладкото от джанки, ще трябва да си наберете по-месести и сладки плодове.

Аз го направих по следният начин:

В тенджера измих около килограм и половина плод от джанки. Залях ги с вода, колкото да ги покрие и сложих да заврат. Варете около 10 минути (а може и повече или по-малко), докато видите, че люспите започват да се отделят и ги изключете.
Прецедете ги (като водата запазете) и ги охладете.
Идва моментът на по-туткавата част. Ако решите да правите мармалад, претриийте плода през цедка. За сладкото е необходимо да обелите (с ръце) люспите на джанките (което става бързо и лесно след варенето) и да махнете костилките.
Към плода, аз добавих и отцедената вода и малко круши. Може да добавите (по желание) и пакетче лимонови корички на Dr.Oetker.
Претегляте плода, за 1 кг. плод са ви необходими 1/2 кг. захар и един Гелфикс Екстра 2:1. Въпреки, че с едно пакетче може да направите и 2 кг плод, но с 1кг. захар.

Действате по указанията на пакетчето, което е страшно лесно.
Когато сте готови, в чисти и сухи бурканчета пълните сладкото, затваряте добре и обръщате с капачката надолу. Аз ги оставям да си престоят така поне 10-12 часа (за всеки случай), въпреки, че и 2 часа са напълно достатъчни.
Така си направих и сладко от кайсии, праскови ягоди ... Опитайте, лесно е, и много вкусно.



Да ви е сладко :)

12 коментара:

  1. Никак не е досада, аз съм същата... И все пвече милея по родния дом, и се по-мило ми е, когато се връщам там. Но това е животът - давай смело напред. :) Попътен вятър и дано скоро усетиш новото местенце като свое. А сладкото - не съм опитвала никога, но си гребвам лъжичка от това сияещо злато. Поздрави, Вили!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Гери, дано новият ни дом е едно начало на нещо прекрасно :) А за сладкото от джанки - приятно кисело-сладко на вкус, с палачинки върви прекрасно :) Спокойна вечер от мен Гери :)

      Изтриване
    2. Леле, колко грешки... Съжалявам за правописа, Вили, но клавиатурата ми прави проблеми понякога. Имах предвид "повече" и "все"...
      Спокойна вечер и на теб!

      Изтриване
    3. :) Гери, разбрах, не се притеснявай, и моята понякога ми прави номера :) :)

      Изтриване
  2. Вили, как така досадна - това си е чисто човешка изповед, а аз харесвам човеците. Дано на новото място намерите това, което търсите и най-вече - да бъдете щастливи. А ако не - винаги можете, предполагам да се върнете у дома. Явно и вие като нас не сте от хората, дето ламтят за много, а се задоволяват с най-нормалните неща, но кой ли не мечтае за пътуване, за пътешествия - ей това пожлевам и на вас, и на нас - има много какво да види човек и в Родината, и извън нея, дано дойдат по-добри времена за обикновените хора!
    Та...за да не досаждам и аз с дърдоренето си - да кажа, че не съм опитвала такова сладко, но ми звучи едно таква профирно ... ммм, бих опитала с удоволствие! И ако случайно мястото, дето ще се пренасяте е София - да свиркаш за среща, ей! Късмет!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Веси, надявам се да бъдем щастливи и там :) И за пожеланията благодаря :) И никак не досаждаш, а се радвам, че си наминала да ме видиш !! А сладкото е страхотно :)
      А мястото е Варна, но с удоволствие ако имам път към София ще свиркам :) Пък ти ако идваш към Варна, не забравяй, че ще бъда там :) Поздрави Веси :)

      Изтриване
  3. Виолета, разказът ти е много вълнуващ и красив и толкова сърдечен! Потопих се в прекрасната атмосфера на къщата на дядо ти, той я е направил с любов, а грижите, които вие полагате, твоите родители и всички, които я обичате и събирате там, показва, че сте сплотени и неговото дело не е било напразно!Чудесни снимки, прекрасни цветя и атмосфера!
    Сладкото ти е превъзходно!
    Късмет на новото място, приятелствата остават, независимо от километрите!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти мила Бети :) Така е, не е било напразно, и като се замисля отново, ми се иска да върна времето назад, да направя толкова много неща .... и да благодаря ...
      А за истинските приятелства няма прегради, така е!

      Изтриване
  4. Вили, прекрасни снимки и вълнуващ пост! Пожелавам ти късмет на новото място и дано тези 200 км започнеш да ги виждаш като 20 :) Сладкото е чудесно! И аз правя, че имам една джанка в двора, дето мъжете все за ракия я събират. А аз гледам към нещо по-полезно :))
    Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти мила Снежи :) Дано и времето ми позволява по-честичко да се връщам у дома ...
      А джанките разбира се основно ги правим и ние на ракия, но сладкото наистина пък си заслужава :)
      Хубаво утре ти пожелавам Снежи :)

      Изтриване
  5. Всичко е толкова вълнуващо върнахте ме в детството сладкото го правя също но го претривах благодаря за съвета сега ще ги беля. Хубав и спокоен ден.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря и аз от сърце, че сте надникнали тук!! Надявам се сладкото да се е получило. Тази публикация е най-любимата ми и на сърце, нищо че е толкова простичка и обикновена ... Но знаете ли, изпълнена е с огромна любов, носталгия и спомен, който никога не може да се заличи... Тук в нея, живея и аз ...

      Изтриване