22 май 2020 г.

Солен кекс с грис, сирене и извара

Може би, когато прочетете грис, ще се намръщите и ще подминете този кекс. Не бързайте обаче! Този солен кекс е наистина вкусен и ароматен, с приятна зърнеста структура и много пухкав, и със сигурност ако го направите, ще бъдете очаровани и ще ви влезе в графа любими и лесни :)



Продукти:

3/4 ч.ч. брашно
3/4 ч.ч. грис
1 пак. бакпулвер
2 яйца
200 г. извара Olympus
100 г. сирене Olympus
1/2 ч.ч. олио
1 ч.л. захар
1 с.л. оцет
3-4 с.л. прясно мляко
1 с.л. шарена сол /или според вкуса/


  • СТЪПКИ:
  • 1. Разбиваме яйцата със захарта до побеляване. Прибавяме  Щом тя започне да побелява, сипете последователно олиото, изварата, сиренето, млякото, гриса и оцета, и отново ръзбъркваме.
    2. Пресяваме брашното с бакпулвера и на части добавяме към сместа и разбъркваме до еднородна смес. Накрая добавяме шарената сол и отново разбъркваме.

  • 3. В подходяща форма за кекс /малка кексова форма/, покрита с хартия за печене, изсипваме сместа.
  • 4. Печем в предварително затоплена фурна на 180 градуса за около 30 минути, или до суха клечка.


Идеален за сутрешното или следобедното ви кафе, да ви е сладко!!



Няма коментари:

Публикуване на коментар