8 май 2020 г.

Крем карамел с ябълки

Мноого отдавна, още в началото когато започнах да списвам блога /преди почти 7 години/, публикувах крем карамел в ябълка :) - оригинален и вкусен! Имам и крем карамел в тава, и тиква с крем карамел, въобще всякакви вариации. 

Днес е пак крем карамел, но с ябълки, а не в ябълки  :)






Продукти:

5  броя  ябълки
500 мл. краве прясно мляко
4 броя яйца
1/2 ч.ч. захар
1 пак. ванилия


СТЪПКИ:

1. Измиваме, почистваме и нарязваме ябълките на средно големи парчета. Слагаме ги в малка тенджерка или подходящ съд, доливаме вода до нивото на ябълките и ги бланшираме за около 5-6 минути, колкото да омекнат, а това става бързо.


Сокът от ябълките не го хвърляйте, добавете малко мед на вкус, малко лимонов сок, изстудете и изпийте.
2. Отцеждаме ябълките, и ги прехвърляме в малка тавичка.
3. Добавяме яйцата едно по едно в купа, прибавяме захарта и разбиваме до получаване на хомогенна смес. Прибавяме млякото и ванилията и отново разбъркваме сместа с телена бъркалка.
4. Изсипваме сместа от яйцата и млякото в тавичката върху ябълките и слагаме в студена фурна. 


5. Печем на 150-160 градуса максимум за около 45 минути, да хване златиста коричка.


Аз лично проверявам дали е готов, като леко разклащам тавичката, и когато видя, че сместа е стегнала и има хубава златиста коричка, изключвам фурната.

Оставяме готовият десерт да изстине, нарязваме на желаните парчета и поднасяме в десертни чинийки., или във високи чаши за сладолед.


Няма коментари:

Публикуване на коментар