4 май 2020 г.

Супа от червена леща

Обичате ли леща?! Ние да, и си хапваме често у дома. 
Ако сложите точните подправки и зеленчуци, лещата ви ще има страхотен вкус!!
Днес сме на супа от червена леща. Става вкусна, а и доста по-бързо от обикновената леща.


Продукти:


250 г. червена леща
1 голям морков
1 малка глава лук
3 скилидки /големи/ чесън
2 бр. пипер /зелен и червен/
3-4 с.л. олио
1/2 ч.ч. домати /пресни и пасирани/ може и лютеница 3-4 с.л.
подправки на вкус - куркума, червен и черен пипер, сол



СТЪПКИ:

1. Нарязваме на ситно зеленчуците /морковите-на кубчета, пипера-на лентички, лука-настърган или много ситно нарязан, чесъна-на малки парчета или настърган/ и ги запържваме в олито около 5-6 минутки.
2. Добавяме лещата и заливаме с вряща вода /около 4-5 ч.ч./. Когато заври добавяме подправките на вкус и доматите. Оставяме на огъня, докато лещата се свари. Това обикновено е между 15-20 минути.
Ако прецените, можете да добавите още вода, или пък ако искате да е по-гъста - като яхния, сложете по-малко вода.
3. Може да пасирате готовата леща, но ние я обичаме така, да се усещат и зърната от леща, и зеленчуците.
Поднесяме топла със зелени подправки /при мен липсваха днес :)/

1 коментар:

  1. Чудесна е червената леща Вили.За мен е едно прекрасно постно предложение.Но повечето хора като че ли не я харасват, обичат повече класическата зелена леща.А от тази леща става и чудесен хумос.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване