Симпатични малки питки, наподобяващи мини пици, но всъщност са мини фокачи!! Може да си ги приготвите за закуска, обяд или вечеря!
Фокача е традиционнен италиански плосък хляб, с добавени към него лук, маслини, подправки и други хранителни съставки. Фокача е сроден с традиционната неаполитанска пица. Тя е тестено изделие, нещо между пица и питка, вид сплескано хлебче залято с чист зехтин, върху него домати и маслини или само маслини и лук.
Постарала съм се с повечко постъпкови снимки, които се надявам ще са ви полезни :)
Продукти:
за тестото:
2 ч.ч. брашно /+ 1/2 ч.ч. за доомесване/
1 ч.ч. топла вода
1 пак. суха мая /или 1/2 кубче прясна мая/
2 с.л. олио или зехтин
щипка сол, щипка захар
за плънката:
1 прясна зелена пиперка /или 1 връзка пресен лук /
3-4 сварени картофа
2-3 с.л. олио или зехтин
10-ина маслини
сол и черен пипер на вкус
СТЪПКИ:
Продължаваме да месим с ръце и замесваме меко, еластично тесто. Ако е необходимо добавяме и още малко брашно.
2. Оставяме тестото го да почине за 20-30 минутки /да втаса/, премесваме отново и разточваме на кора с дебелина около 0.5 см. От нея с помоща на чаша си изрязваме кръгове с диаметър 10 см.
Или си късаме от тестото малки топки и разточваме на малък кръг.
3. В голямата тава на фурната, покрита с хартия за печене, подреждаме кръговете на малки разстояния еднин от друг. Оставяме ги да втасат за около 20 минути.
4. Докато втасва тестото си приготвяме плънката за мини фокачите.
5. Измиваме и почистваме пиперката /или вместо нея пресния лук/, и нарязваме на малки лентички. Сварените картофи обелваме и нарязваме на малки кубчета.
6. В малка тенджерка или тиган задушаваме с олиото /или зехтина/ пиперката и картофите и добавяме сол и черен пипер на вкус.7. Изчакваме плънката да поизстине малко и разпределяме върху вече втасалото тесто.
Добавяме и нарязани маслини.
8. Мини фокачите печем в предварително затоплена фурна на 180-200 градуса за около 20 минути.
Насладете им се докато са още топли!!
Мини разкош :)
Няма коментари:
Публикуване на коментар