Едно универсално българско ястие, но каймата заменена с пилешко месо. Получава се също толкова вкусно. Някои го предпочитат със сос, други без.
Ето моята рецепта за пълнени чушки с пилешко месо и ориз.
Продукти:
пилешко месо (две малки бутчета или бяло месо)
2 средно големи глави лук (може и червен)
2 домата (или от консерва)
2 домата (или от консерва)
2 малки моркова (по желание)
½ връзка магданоз
сол, черен и червен пипер, чубрица, и сол на вкус
СТЪПКИ:
1.Чушките се измиват и почистват от семената, ако използвате пресни такива.
2. Лукът се нарязва на ситно и се задушава в малко олио. Добавяме изчистения и измит ориз. Задушаваме и доливаме по-малко вода.
3. Към задушения лук и ориз се добавят и нарязаните домати (или от консерва), нарязани на малки кубчета моркови (по желание), нарязаният на ситно магданоз, черен, червен пипер, чубрица и сол по ваш вкус.
4. Бялото месо от сварено пиле се нарязва на дребни кубчета и се добавя към оризовата смес. Всичко се разбърква добре. Доливаме по-малко вода, докато ориза понабъбне.
3. Към задушения лук и ориз се добавят и нарязаните домати (или от консерва), нарязани на малки кубчета моркови (по желание), нарязаният на ситно магданоз, черен, червен пипер, чубрица и сол по ваш вкус.
4. Бялото месо от сварено пиле се нарязва на дребни кубчета и се добавя към оризовата смес. Всичко се разбърква добре. Доливаме по-малко вода, докато ориза понабъбне.
5. Чушките се напълват със сместа и се заливат с топъл бульон от варенето на пилето (може и с топла вода).
Пекат се в умерена фурна до готовност на ориза
Ако ви е останала от плънката, както се получава почти винаги при мен, разпределете я около чушките.
6. Ако ги обичате със сос, след
като са готови, се заливат със смес от 2 разбити яйца и ½ ч.ч. кисело мляко (може и с прясно мляко). Поръсвате със ситно нарязан пресен магданоз (по желание) и се пекат само отгоре до позлатяване на заливката.
Моите пълнени чушки в случая са без сос.
Лесно и вкусно.
Не съм правила такива,а и не съм опитвала.Чудесна идея!
ОтговорИзтриване