20 януари 2014 г.

Пълнен лук с ориз и пушен суджук за скара


И докато съм на вълна пълнени ябълки, реших да напълня и някой зеленчук, като лук например :) Тази комбинация, с какъвто и да е пълнежа, ми е много странна, как би била на вкус, но тъй като любопитството ме гризеше - реших и го направих.

Плънката е от ориз, зеленчуци и (без месце за къде) пушен суджук за скара. Попрегледах кой как прави пълнения лук (все пак ми беше за пръв път) и бегом марш в кухнята.



Продукти:

4-5 големи глави лук
1/2 стрък праз
1 морков
1 к.ч. ориз
пушен суджук за скара около 150 г. (можете да замените с друго)
магданоз
сол, черен пипер, червен пипер, кимион - всичко на вкус


СТЪПКИ:

1. Обелваме си главите лук, като от двете страни се отрязват "капачета" от около 1 см. 
2. Слагаме лукът за около 5 до 10 (най-много) минути във вряща подсолена вода, след което се изважда, отцежда и се оставя да изстине.
3. Внимателно разделяме отделните "джобчета", като най-малките към средата няма да се пълнят, тях може да си ги сложите отстрани до пълнените и също да ги запечете.



4. Приготвяме си и плънката за лука. Приготвих си я като запържих леко ориза, прибавих нарязаните на дребно морков и праз и добавих вода около 4 кафени чашки. Добавих и подправките на вкус и оставих да се свари ориза напълно. При необходимост се сипва още вода. Когато е готов ориза, прибавяме нарязания на ситно магданоз и пушен суджук, объркваме добре всичко.
5. Пълним "джобчетата" с плънката и ги подреждаме в намаслена тавичка. Аз пълних и по-големи и по-малки "джобчета". А ако искате да се усеща повече лука, пълнете двойни "джобчета". Заливаме ги леко с мазнина и отгоре.


6. Наливам на дъното  малко вода и слагам да се запекат около 30-40 минутки.

Ами това е. И въпреки старанието ми и наистина страхотния краен вкусов резултат - ами моите гладници не го възприеха. Следващият път (ако има такъв) плънката ще бъде по-различна, и се надявам тогава ястието да бъде оценено подобаващо.




Но на вас не ви пречи да опитате, едно по-различно и на вкус и на вид ястие, а с плънката можете да импровизирате всякак.






Няма коментари:

Публикуване на коментар